W naszym piecu nie ma gazu ani prądu. Rozgrzewamy go do około 450 stopni Celsjusza wyłącznie drewnem! Wpływ na smak naszej pizzy ma wiele czynników. Pizzaiolo musi brać pod uwagę między innymi ciśnienie atmosferyczne, rodzaj drzewa, jego wilgotność, temperaturę pieca. Musi umieć obchodzić się z ogniem, a to wymaga największej koncentracji. Ale my wiemy, że warto bo... ogień nadaje zupełnie nowy wymiar smaku.
Specjalizacja jest bardzo istotna, bo gwarantuje jakość. Pozwala na dopracowanie najmniejszych szczegółów. W Polsce takie myślenie dopiero raczkuje. W 2014 roku, kiedy otwierała się I Love Pizza, słyszeliśmy "ale jak to TYLKO PIZZA?". Dzisiaj po latach takie pytania już nie padają. Goście zobaczyli różnicę i zasmakowali w jakości.
Pizzę praktycznie każdy może zrobić w domu. Upiec w piekarniku czy piecyku. Ale! No właśnie, kto raz spróbuje pizzy wypiekanej w piecu opalanym drewnem, nie będzie chciał jeść innej. Wytwarzając ciasto na pizzę używamy wyłącznie włoskich mąk. Ciasto i sos są niezmienne. Za wyjątkowy smak odpowiadają również składniki, które w większości przyjeżdżają do nas z Włoch, są to na przykład Mozarella di Buffala, ‘nduja, ser Parmigiano Reggiano czy szynka Prosciutto Crudo.