Dla Włochów śniadanie jest swego rodzaju rytuałem. Dzień rozpoczyna się od wizyty w ulubionym barze na aromatycznej kawie. Czasem to ona wystarcza za całe śniadanie. Może to być espresso podawane z małą szklanką wody. Warto pamiętać, że służy ona do przepłukania ust przed pierwszym łykiem, aby lepiej poczuć smak kawy. Do śniadania idealnie pasuje również kawa z dodatkiem mleka. We Włoszech pije się taką tylko do południa. Jak wiadomo kawa odgrywa istotną rolę i towarzyszy Włochom od rana do wieczora, często jest zwieńczeniem obfitej kolacji. Dlatego w I Love Italy postanowiliśmy zadbać, aby zarówno kawa jak i ekspres były najwyższej jakości. Kiedy połączymy Sanremo Cafe Racer oraz ILLY CAFFÉ, dla miłośników kawy wszystko stanie się jasne.
Najczęściej do kawy zamawiany jest chrupiący rogalik lub drożdżowe wypieki nadziewane kremami. Wszystko zależy od regionu. My staramy się z każdego wybrać to co najlepsze. Polecamy cornetti, rzymskie maritozzi oraz neapolitańskie sfogliatelle. Kiedyś w Wenecji był zwyczaj picia do śniadania białego wina ombra.
Przed czasem kolacji w barach i restauracjach serwowane są napoje alkoholowe na pobudzenie apetytu wraz z przekąskami. Stwarza to idealną okazję do spotkań towarzyskich oraz próbowania nowych smaków. Typowym aperitivo jest prosecco oraz szprycery. Zamawia się do nich rozmaite przystawki. Ciepłe lub zimne. Celem ich serwowania jest pobudzenie kubków smakowych i apetytu przed kolacją. Tradycyjnym antiapasto jest talerz rozmaitych wędlin. Pojawiają się także marynowane warzywa, sery, owoce morza, włoskie pieczywo. Wybór jest ogromny, a wszystkie smakują genialnie. To czas prawdziwej przyjemności!
Inne tradycyjne dania znajdziemy w Piemoncie, Ligurii a zupełnie inne na Sycylii. Jedne bazują na owocach morza inne na mięsach. We Włoszech popularnymi składnikami są również podroby. Staramy się, aby menu było zróżnicowane. Aby były zarówno dania wegetariańskie, mięsne, ostre czy łagodne. Potrawy lekkie i sycące. Zasada jest jedna: przepis i składniki muszą być oryginalne włoskie!!!
Zaczynamy od antipasto- przystawka, następnie primo piatto- pierwsze danie, najczęściej jest to pasta, risotto, polenta czy zupa. W naszym przypadku za produkcję domowego makaronu odpowiada nasza manufaktura I Love Pasta. Później secondo piatto , czyli drugie danie – najczęściej jest to ryba lub mięso, serwowane z contorni – różnymi dodatkami na przykład z ziemniakami czy warzywami. Podawane są zawsze osobno. Nigdy na tym samym talerzu co danie główne. Jeśli wszystko podane jest razem oznacza to, że nie jest to typowo włoska restauracja. Kolejne są dolci- czyli słodycze. Po deserze obowiązkowo digestvo. Na zakończenie włoskiej uczty pije się caffe czyli espresso.
Salumeria!