ANTIPASTI | PRZYSTAWKI

 
BURRATA CON POMODORI E PESTO
Kremowy ser Burrata z Apulii podawany z rukolą, pomidorkami koktajlowymi, pesto alla genovese oraz oliwą extra vergine | 240 g
40 zł
GAMBERI ALL'AGLIO

Pięć krewetek tygrysich duszonych na maśle i winie z dodatkiem czosnku, peperoncino i natki pietruszki. Całość serwowana jest z pieczywem | 320g

74 zł
CARPACCIO DI MANZO
Cienko rozbity plaster polędwicy wołowej z dodatkiem rucoli, smażonych kaparów, płatków Parmigiano Reggiano, oliwek i domowego majonezu truflowego. Serwowane pod kloszem
wypełnionym dymem z drzewa pomarańczowego | 90g
69 zł
RAVIOLO CON UOVO

Jedno ręcznie robione raviolo. Nadziewane szpinakiem, serem ricotta
oraz  płynnym żółtkiem. Serwowane z palonym masłem szałwiowym | 120g

28 zł
FINOCCHI AL CARTOCCIO ALLA SICILIANA

Zapiekany w pergaminowej sakiewce koper włoski z dodatkiem kaparów, oliwek, pomidorków koktajlowych, warzyw sezonowych oliwy extra vergine i oregano | 230g

44 zł


 
 

PRIMI | DANIA PIERWSZE

 
ZUPPA DI FORMAGGIO
Włoska zupa serowa z górskiego regionu Alto Adige. Serwowana z grzankami, podsmażonym speckiem i oliwą szczypiorkową | 300ml
36 zł
SPAGHETTI ALLA CARBONARA (PREMIUM)
Makaron spaghetti w sosie na bazie sera Pecorino Romano, Guanciale i żółtek.
Danie serwowane przez Szefa Kuchni z krążka Parmezanu | 480g
89 zł
SPAGHETTI ALLA CARBONARA
Klasyczne danie kuchni rzymskiej. Makaron spaghetti w sosie na bazie sera Pecorino Romano, Guanciale i żółtek | 450g
59 zł
TAGLIATELLE „I LOVE PASTA”
Makaron tagliatelle ze świeżym, dzikim łososiem, szpinakiem, 
pomidorkami koktajlowymi, cebulą i śmietaną |  500g
69 zł
TAGLIATELLE AI FRUTTI DI MARE
Czarny makaron tagliatelle w sosie ze świeżymi owocami morza,
pomidorkami koktajlowymi, winem, natką pietruszki i peperoncino | 500g
99 zł
TRENETTE ALLA GENOVESE
Makaron trenette z młodymi ziemniakami, fasolką szparagową oraz pesto alla genovese |  350g
56 zł
TAGLIATELLE AGLI ASPARAGI E GAMBERI 
Makaron tagliatelle z zielonymi szparagami, krewetkami, pomidorkami koktajlowymi oraz czosnkiem w sosie śmietanowym | 350g
68 zł
RIGATONI AI FUNGHI E ASPARAGI 
Zapiekany makaron rigatoni w sosie ze szparagami, grzybami leśnymi, czosnkiem, śmietaną i natką pietruszki | 350g
56 zł
 SPAGHETTI AL POMODORO 
Makaron spaghetti w klasycznym sosie pomidorowym | 350g
36 zł
TAGLIATELLE AL RAGU 
Makaron tagliatelle z mięsnym ragu. Tradycyjne danie pochodzące z Bolonii | 450g
52 zł
 SPAGHETTI AL NERO DI SEPPIA
Sycylijski przysmak! Czarny makaron  spaghetti z kalmarami
w czarnym sosie nero di seppia. Danie serwowane jest z natką pietruszki | 400g
62 zł
PENNE AI QUATTRO FORMAGGI
Makaron penne w sosie z czterech włoskich serów podawany z pomidorkami koktajlowymi
| 450g
52 zł
SPAGHETTI AGLIO E OLIO
Klasyczne danie kuchni włoskiej. Składa się jedynie z makaronu spaghetti, oliwy extra vergine, papryczki peperoncino, czosnku oraz natki pietruszki | 350g
38 zł
SPAGHETTI ALLA CALABRESE
Makaron spaghetti z pulpecikami z mięsa wołowego w sosie pomidorowym. Popularne danie z Kalabrii. Znane z bajki "Zakochany Kundel" | 500g
56 zł
PASTA CON I BROCCOLI
Makaron penne zapiekany z brokułami w sosie serowym | 500g
56 zł
 SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA
Makaron spaghetti w sosie z pomidorów, Anchois, oliwek, kaparów cebuli, czosnku, chili i pietruszki. Serwowany z Mozzarellą. Danie pochodzi z Neapolu, a historia jego powstania jest... mocno skomplikowana | 450g
56 zł
 PASTA CON POLPETTE 
Makaron tagliatelle z pulpecikami w sosie ze szpinakiem, suszonymi
pomidorami i śmietaną | 480g
56 zł
 TAGLIATELLE CON RAGU MAIALE E ‘NDUJA
Makaron papardelle z ragu z karczku wieprzowego z ostrą,
kalabryjską kiełbasą ’Nduja i natką pietruszki |450g
56 zł
GNOCCHI AL’AMATRICIANA 

Gnocchi w sosie z Guanciale, cebuli i pomidorów, natki pietruszki z lekką nutą peperoncino | 450g

48 zł
GNOCCHI CON CREMA DI PEPERONI E SALSICCIA

Gnocchi w kremowym sosie z pieczonej i grillowanej papryki z dodatkiem włoskiej kiełbasy, czerwonej cebuli oraz sera starcciatella | 450g

 

56 zł
RAVIOLI DI RICOTTA E SPINACI
Dwanaście ręcznie robionych ravioli w kształcie serc z nadzieniem ze szpinaku
i sera Ricotta. Serwowane z palonym masłem szałwiowym. Danie jest popularne w całych Włoszech | 260g
56zł
RAVIOLI DI GAMBERI E GRANCHIO
Dwanaście ręcznie robionych ravioli z nadzieniem z krewetek i mięsa kraba. Serwowane w pikantnym ragu z krewetek z dodatkiem limoncello i natki pietruszki | 290g
76 zł
RAVIOLI DI ‘NDUJA E TALEGGIO 
Dwanaście ręcznie robionych ravioli z nadzieniem z pikantnej kalabryjskiej kiełbasy oraz sera talleggio. Serwowane z palonym masłem szałwiowym, pikantną oliwą i odrobiną miodu | 260g
56 zł
ROSE DI LASAGNE  
Bogate i smaczne danie kuchni włoskiej. Zawijana lasagne z mięsnym sosem ragu i beszamelem. Serwowana z dodatkiem natki pietruszki | 450g
56 zł


 
 

SECONDI | DANIA DRUGIE

 
INSALATA AL SALMONE 

Smażony łosoś serwowany na różnych rodzajach sałat z dodatkiem pomidorków koktajlowych, oliwek taggiasche, cebuli i kaparów  |  300g

68 zł
INSALATA CESAR 
Za twórcę tego dania uznaje się Caesare Cardiniego. Głównymi składnikami są sałata rzymska, ser Parmigiano Reggiano, grzanki, pomidorki koktajlowe oraz pierś z kurczaka  | 350g
60 zł
SCALOPINE AL LIMONE
Eskalopki wieprzowe w sosie na bazie masła i soku z cytryny. Danie serwowane jest z pieczywem | 320g
62 zł
FILETTO DI SALMONE IN PADELLA  
Przygotowywany metodą sous vide łosoś, obsmażony na patelni, serwowany z oliwą pietruszkową, szpinakiem, serem starcciatella i pieczonymi ziemniakami | 350g
89 zł
TRIPPA FINTA

Wegetariańskie danie. Flaczki z boczniaków w bogatym sosie warzywnym zapiekane pod Parmigiano Reggiano. Danie podawane jest z pieczywem | 350g

58 zł
ZUPPA AI FRUTTI DI MARE
Pyszna potrawka z różnych rodzajów owoców morza w sosie z wina
i pomidorów z dodatkiem czosnku, pietruszki oraz peperoncino.
Serwowana z pieczywem | 400g
89 zł
 

BAMBINI MENU | MENU DZIECIĘCE

 
SPAGHETTI AL POMODORO
Makaron spaghetti w klasycznym sosie pomidorowym | 220g
26 zł
TAGLIATELLE AL RAGU
Makaron tagliatelle z mięsnym ragu. Tradycyjne danie pochodzące z Bolonii  | 230g
34 zł
RAVIOLI DI RICOTTA E SPINACI
Sześć ręcznie robionych ravioli z nadzieniem ze szpinaku i sera ricotta. Serwowane z masłem szałwiowym. Danie popularne w całych Włoszech | 140g
32 zł
PASTA BIANCA
Wybrany makaron z masłem lub oliwą | 200g
20 zł
 

DOLCI | DESERY

 
TIRAMISU
Klasyczny deser kuchni włoskiej. Według serwisu Restaurant Guru przygotowujemy
najlepsze TIRAMISU w Jeleniej Górze | 250g
 34 zł
 LODY WŁASNEJ PRODUKCJI
Smaki zmieniają się sezonowo. O aktualnie dostępne proszę zapytać obsługę | 70g
9 zł
PANNA COTTA
Klasyczny włoski deser na bazie śmietanki. Serwowany z sosem z sezonowych owoców | 180g
 30 zł
TORTA DI FORMAGGIO 
Mini sernik cytrynowy z serem mascarpone, serwowany
z musem malinowo-różanym | 180g
32 zł
CAFFÉ AFFOGATO 
Deser na bazie kawy i lodów śmietankowych | 110g
26 zł