Włoska kuchnia i włoski styl życia

W I Love Italy dzień rozpoczynamy od śniadania, ale koniecznie po włosku!

Nie ma tu miejsca na chleb, kiełbaski czy jajecznicę. Dla Włochów śniadanie jest swego rodzaju rytuałem. Dzień rozpoczyna się od wizyty w ulubionym barze na aromatycznej kawie. Czasem to ona wystarcza za całe śniadanie. Może to być espresso podawane z małą szklanką wody. Warto pamiętać, że służy ona do przepłukania ust przed pierwszym łykiem, aby lepiej poczuć smak kawy. Do śniadania idealnie pasuje również kawa z dodatkiem mleka. We Włoszech pije się taką tylko do południa. Jak wiadomo kawa odgrywa istotną rolę i towarzyszy Włochom od rana do wieczora, często jest zwieńczeniem obfitej kolacji. Dlatego w I Love Italy postanowiliśmy zadbać, aby zarówno kawa jak i ekspres były najwyższej jakości. Kiedy połączymy Sanremo Cafe Racer oraz Etno Cafe, dla miłośników kawy wszystko stanie się jasne.

Włoskie śniadania

Śniadanie po włosku to la colazione! Co może być mylące…

Najczęściej do kawy zamawiany jest chrupiący rogalik lub drożdżowe wypieki nadziewane kremami. Wszystko zależy od regionu. My staramy się z każdego wybrać to co najlepsze. Polecamy wypiekane przez nas cornetti, rzymskie maritozzi oraz neapolitańskie sfogliatelle. Kiedyś w Wenecji był zwyczaj picia do śniadania białego wina ombra.

Cibo di strada

... czyli włoskie uliczne jedzenie

Kiedy słyszymy street food zazwyczaj skojarzenie pada na kraje azjatyckie… ale Włochy są prawdziwym królestwem kuchni ulicznej. To część kultury kulinarnej każdego regionu. To tradycja i sposób życia. To kuchnia pyszna, prosta i lokalna. Czasem odważna i zaskakująca. Wykorzystująca każdy produkt do ostatniego kawałka. To świetna okazja do spróbowania najbardziej prawdziwych dań, które cechuje niezwykła prostota, ale i pomysłowość. Idealnym przykładem jest florenckie Lampredotto czy sycylijskie arrancini. Smaki niezwykle intensywne, do których chce się wracać i o których się nie zapomina!

Aperitivo & Antipasto

Każdego dnia około godziny 17:00 we Włoszech rozpoczyna się magiczny czas Aperitivo.

Przed czasem kolacji w barach i restauracjach serwowane są napoje alkoholowe na pobudzenie apetytu wraz z przekąskami. Stwarza to idealną okazję do spotkań towarzyskich oraz próbowania nowych smaków. Typowym aperitivo jest prosecco oraz szprycery. Zamawia się do nich rozmaite przystawki. Ciepłe lub zimne. Celem ich serwowania jest pobudzenie kubków smakowych i apetytu przed kolacją. Tradycyjnym antiapasto jest talerz rozmaitych wędlin. Pojawiają się także marynowane warzywa, sery, owoce morza, włoskie pieczywo. Wybór jest ogromny, a wszystkie smakują genialnie. To czas prawdziwej przyjemności!

Włochy to przede wszystkim kuchnia regionalna

Tradycyjny posiłek składa się z dużej liczby dań.

Inne tradycyjne dania znajdziemy w Piemoncie, Ligurii a zupełnie inne na Sycylii. Jedne bazują na owocach morza inne na mięsach. We Włoszech popularnymi składnikami są również podroby. Staramy się, aby menu było zróżnicowane. Aby były zarówno dania wegetariańskie, mięsne, ostre czy łagodne. Potrawy lekkie i sycące. Zasada jest jedna: przepis i składniki muszą być oryginalne włoskie!!!
Zaczynamy od antipasto- przystawka, następnie primo piatto- pierwsze danie, najczęściej jest to pasta, risotto, polenta czy zupa. W naszym przypadku za produkcję domowego makaronu odpowiada nasza manufaktura I Love Pasta. Później secondo piatto , czyli drugie danie – najczęściej jest to ryba lub mięso, serwowane z contorni – różnymi dodatkami na przykład z ziemniakami czy warzywami. Podawane są zawsze osobno. Nigdy na tym samym talerzu co danie główne. Jeśli wszystko podane jest razem oznacza to, że nie jest to typowo włoska restauracja. Kolejne są dolci- czyli słodycze. Po deserze obowiązkowo digestvo. Na zakończenie włoskiej uczty pije się caffe czyli espresso.

Salumeria!

Połączenie restauracji i salumerii pozwala na zapoznanie się ze smakiem i jakością produktu.

Na zakupy oczywiście można iść do supermarketu i kupić wszystko w jednym miejscu. Ale można też inaczej. Prawie każdy Włoch czy miłośnik dobrego jedzenia ma swoją ulubioną piekarnię, sklep mięsny, warzywniak, rybny czy właśnie salumerię. Historia salumerii sięga średniowiecza. Kiedy to peklowanie mięsa było po prostu sposobem na dłuższe przechowywanie. Później stało się to sztuką kulinarną. Nowoczesna koncepcja to połączenie delikatesów z restauracją. To zdecydowanie miejsce dla koneserów oryginalnych, włoskich smaków i jedzenia najwyższej jakości. Miejsce pachnące pysznymi włoskimi wędlinami, serami czy regionalnymi specjałami z całych Włoch. W I Love Italy można spróbować tradycyjnych dań oraz zaopatrzyć się w produkty, które chcemy zabrać do domu. Wszystkie dostępne wędliny, sery czy słodycze są wybrane przez nas. Spróbowaliśmy ich oraz poznaliśmy historię ich produkcji. Tutaj nie ma przypadku. Należy pamiętać, że kiedy chcesz dobrze gotować produkty muszą być najwyższej jakości!!! 

Salumeria!

Witamy w świecie I Love Italy