Antipasti

Warto spróbować wszystkich!
CICCHETTI
Prawdziwy specjał z Wenecji, który pokazuje bogactwo i zróżnicowanie tego regionu.
Sekretem tych kanapeczek i przekąsek są perfekcyjnie dobrane składniki. Ta przystawka pozwala poznać aż 6 różnych kompozycji smakowych.
52 zł
COZZE ALLA TARANTINA
Nazwa tego dania pochodzi od miasta Taranto w regionie Apulia. Są to mule w sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku i peperoncino. Danie serwowane jest z natką pietruszki oraz grzankami.
68 zł
TARTARE DI FILETTO
Ręcznie siekany tatar z polędwicy wołowej serwowany z domowym majonezem truflowym, smażonymi kaparami, szalotką, marynowanymi borowikami, orzeszkami pini, podsuszanymi przez nas pomidorami oraz z przyprawami. Podawany z pieczywem.
66 zł
VEGE TARTARE

Ręcznie siekany tatar z pieczonych bakłażanów, świeżych oraz suszonych pomidorów, kaparów, czerwonej cebuli z dodatkiem sera starcciatella, chrupiącego boczniaka i oliwy pietruszkowej. Danie serwowane jest z pieczywem.

56 zł
CARPACCIO DI MANZO
Carpaccio powstało w Wenecji w 1950 roku. Nazwa dania pochodzi od nazwiska znanego weneckiego malarza Vittore Carpaccio. Jest to cienko rozbita z jednego kawałka polędwica wołowa, serwowana z dodatkiem rucoli, pomidorków koktajlowych i sera Parmigiano Reggiano.
Danie podwędzane dymem z drzewa cytrynowego.
72 zł
TAGLIATA DI TONNO AL SESAMO
 Marynowany, obtoczony w sezamie i delikatnie podsmażony tuńczyk. Serwowany na rucoli z dodatkiem marynowanej cebuli oraz prażonych migdałów.
68 zł
SPECIALITA ITALIANA
Indywidualnie skomponowana deska serów, wędlin oraz specjałów dostępnych w naszej ladzie.
44zł/100g


 

Primi

Wszystkie makarony i ravioli wytwarza dla nas na wyłączność I Love Pasta. Nasza restauracja i manufaktura makaronu, która jest wyróżniona włoskim certyfikatem OSPITALITA ITALIANA
oraz znajduje się w gronie POLAND 100 BEST RESTAURANTS

TORTELLINI IN BRODO
Danie wywodzące się z Bolonii. Ręcznie robione pierożki z nadzieniem mięsnym, serwowane w rosole drobiowo - wołowym.
36 zł
 VELLUTATA DI FUNGHI
 Kremowa i aromatyczna zupa z grzybów leśnych z dodatkiem pora, oliwy, natki pietruszki i śmietany.
36 zł
PASTA AMATRICANA
Makaron spaghetti z aromatycznym sosem z pomidorów i Guanciale. Nazwa pochodzi od miasteczka Amatrice, gdzie powstał przepis.

 

44 zł
RAVIOLI ALLA CAPRESE
Dwanaście ręcznie robionych ravioli z nadzieniem z serów Mozzarella i Ricotta.
Serwowane w sosie z pomidorów i bazylii.
49 zł
TORTELLINI AL FORNO

Ręcznie robione mięsne tortellini, zapiekane z tradycyjnym sosem ragu i serem Parmigiano Reggiano. To jeden z symboli kuchni regionu Emilia Romagna.

60 zł
RIGATONI ALLA CARBONARA
Tradycyjne danie kuchni rzymskiej. Makaron w sosie na bazie sera Pecorino Romano, Guanciale
i żółtek.
56 zł
SPAGHETTI AGLIO, OLIO E GAMBERI
Makaron spaghetti w sosie na bazie czosnku, peperoncino, oliwy, natki pietruszki i krewetek.
69 zł
RIGATONI CON RAGU NAPOLETANO 

Makaron rigatoni w bogatym mięsnym sosie z wołowiny, karkówki, żeberek wieprzowych z dodatkiem Pancetty, Prosciutto Crudo di Parma i sosu pomidorowego. 

56 zł
GNOCCHI 'NDUJA E STRACCIATELLA

Gnocchi w sosie pomidorowym z dodatkiem pikantnej kalabryjskiej kiełbasy i sera straciatella.

52 zł
CARAMELLE ALL'ANATRA
Dwanaście ręcznie robionych caramelle z nadzieniem z pieczonej kaczki, serwowane z sosem grzybwym.
59 zł
CONCHIGLIONI RIPIENI AI FORNO  
Makaron w kształcie muszli wypełniony nadzieniem z pieczarek Portobello, cukinii oraz sera Mascarpone. Zapiekany w sosie z włoskich serów.
59 zł
RISOTTO AL FUNGI
Kremowe risotto na bazie świezych grzybów leśnych, masła i sera Pecorino. Przygotowywane z ryżu Arborio uprawianego na północy Włoch. Sekretem prawidłowo przyrządzonego dania jest lekko płynna konsystencja i ryż ugotowany al dente.
72 zł
GNOCCHI AL CARTOCCIO AI FRUTTI DI MARE 
Ręcznie robione ziemniaczane gnocchi w sosie z owocami morza i pomidorkami koktajlowymi. Zapiekane w pergaminowej sakiewce.
99 zł
LASAGNA BIANCA
To tradycyjne danie kuchni włoskiej serwujemy w nieco zaskakującej wersji.
Płaty makaronu zapiekane są z Prosciutto Cotto i sosem beszamelowym.
56 zł
PASTA E PISELLI
Typowe danie kuchni nepolitańskiej. Makaron rigatoni w sosie z zielonym groszkiem,
pancettą i cebulą.

 

39 zł


 

Tradycyjna kuchnia włoska

Secondi

 
INSALATA CAESAR
Za twórcę tego dania uznaje się Caesare Cardiniego. Głównymi składnikami są sałata rzymska, ser Parmigiano Reggiano, grzanki oraz pierś z kurczaka kukurydzianego.
59 zł
FRITTO MISTO DI MARE
Różne rodzaje świeżych owoców morza oraz warzywa, panierowane w mące i smażone na głębokim tłuszczu.
76 zł
TRIPPA ALLA PIACENTINA 
Flaki są daniem bardzo popularnym w tradycyjnej kuchni włoskiej.
Ten przepis pochodzi z okolic Piacenzy. To gęsta potrawka z fasolą, warzywami, pomidorami i Parmigiano Reggiano. Danie serwowane jest z pieczywem.
48 zł
SALTIMBOCCA ALLA ROMANA 
Jedno z najbardziej znanych włoskich dań na świecie. Prawdziwa musi być przygotowywana z cielęciny, szynki Proscciutto Crudo i listków sałwii. Serwowana z pieczywem własnego wypieku.
92 zł
TAGLIATA DI MANZO 
Klasyczne danie kuchni włoskiej. Smażona i krojona polędwica wołowa, serwowana z jadalnym złotem. Danie podawane jest z rucolą, pieczywem, pomidorkami koktajlowymi oraz serem Parmigiano Reggiano.
99 zł


 

Bambini Menu
Dania dla dzieci

PASTA IN BRODO
Domowy makaron w rosole drobiowo - wołowym.
22 zł
PENNE IN BIANCO
Wytwarzany przez I Love Pasta makaron penne serwowany z masłem lub oliwą.
18 zł
SPAGHETTI AL POMODORO
Domowy makaron spaghetti w klasycznym sosie pomidorowym. 
26 zł
GNOCCHI AL POMODORO
Ręcznie robione ziemniaczane gnocchi serwowane w sosie pomidorowym.
30 zł
RIGATONI CON RAGU NAPOLETANO
Makaron rigatoni w bogatym mięsnym sosie z wołowiny, karkówki, żeberek
wieprzowych z dodatkiem pancetty, Prosciutto Crudo di Parma i sosu pomidorowego.

 

32 zł


 

Dolci

Słodkie zakończenie
AFFOGATO AL CAFFÉ
Deser na bazie kawy i lodów waniliowych.
24 zł
PANNA COTTA 
Klasyczny włoski deser na bazie śmietanki. Serwowany z domowym sosem z owoców sezonowych.
28 zł
TIRAMISU
Klasyczny deser kuchni włoskiej. Przygotowywany przez załogę restauracji I Love Pasta. Według serwisu Restaurant Guru uznane zostało ono za najlepsze Tiramisu w Jeleniej Górze.
33 zł
STRUDEL DI MELE
Danie pochodzące z regionu Trentino. Strudel jabłkowy serwowany z sosem waniliowym.
33 zł
CUORE CALDO AL PISTACCHIO
Serwowane na ciepło ciastko z białej czekolady z płynnym pistacjowym środkiem serwowane z gałką lodów waniliowych.
39 zł

GELATO
Lody rzemieślnicze w sezonowych smakach. O aktualnie dostępne
proszę zapytać obsługę.

8 zł