Tradycyjna kuchnia włoska
CICCHETTI Prawdziwy specjał z Wenecji, który pokazuje bogactwo i zróżnicowanie tego regionu. Sekretem tych kanapeczek i przekąsek są perfekcyjnie dobrane składniki. Ta przystawka pozwala poznać aż 6 różnych kompozycji smakowych. |
49 zł |
BURRATA CON POMODORI E PESTO Kremowy ser Burrata z Apulii, serwowany z pomidorkami koktajlowymi, rucolą i pesto alla genovese. Do dania podawane jest pieczywo własnego wypieku. |
39 zł |
TOMINO CON VERDURE GRIGLIATE Wytwarzany w Piemoncie pleśniowy ser z mleka krowiego, zapiekany i serwowany z grillowanymi, marynowanymi warzywami sezonowymi |
39 zł |
TARTARE DI FILETTO Ręcznie siekany tatar z polędwicy wołowej serwowany z domowym majonezem truflowym, smażonymi kaparami, szalotką, marynowanymi borowikami, orzeszkami pini, podsuszanymi przez nas pomidorami oraz z przyprawami. Podawany z pieczywem |
66 zł |
VEGE TARTARE | 55 zł |
CARPACCIO DI MANZO Carpaccio powstało w Wenecji w 1950 roku. Nazwa dania pochodzi od nazwiska znanego weneckiego malarza Vittore Carpaccio. Jest to cienko rozbita z jednego kawałka polędwica wołowa, serwowana z dodatkiem rucoli, pomidorków koktajlowych i sera Parmigiano Reggiano. Danie podwędzane dymem z drzewa cytrynowego |
66 zł |
SPECIALITA ITALIANA Indywidualnie skomponowana deska serów, wędlin oraz specjałów dostępnych w naszej ladzie. |
40zł/100g |
TORTELLINI IN BRODO Danie wywodzące się z Bolonii. Ręcznie robione pierożki z nadzieniem mięsnym, serwowane w rosole drobiowo - wołowym |
33 zł |
VELLUTATA DI ASPARAGI Kremowa zupa z zielonych i białych szparagów. Serwowana ze śmietaną, oliwą pietruszkową i ciabattą. |
49 zł |
PASTA E CECI Kremowe i aromatyczne danie kuchni włoskiej, popularne zwłaszcza na południu. To makaron strozzapreti gotowany w garnku z podsmażoną wcześniej ciecierzycą i pietruszką. |
42 zł |
RAVIOLI ALLA CAPRESE Dwanaście ręcznie robionych ravioli z nadzieniem z serów Mozzarella i Ricotta. Serwowane w sosie z pomidorów i bazylii. |
49 zł |
CARBONARA DI ASPARAGI
Makaron rigatoni w kremowym sosie na bazie sera Pecorino Romano i żółtek. Serwowany z podsmażonym Guanciale, zielonymi szparagami i świeżo mielonym pieprzem. |
59 zł |
SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA Makaron spaghetti w sosie z pomidorów, Anchois, oliwek, kaparów, cebuli, czosnku, peperoncino i pietruszki. Serwowany z serem Stracciatella. Danie pochodzi z Neapolu. |
49 zł |
SPAGHETTI AGLIO, OLIO E GAMBERI Makaron spaghetti w sosie na bazie czosnku, peperoncino, oliwy, natki pietruszki i krewetek |
69 zł |
PAPPARDELLE AL RAGU DI VITELLO | 49 zł |
GNOCCHI CON RAGU DI SALSICCIA | 49 zł |
CARAMELLE ALL'ANATRA Dwanaście ręcznie robionych caramelle z nadzieniem z pieczonej kaczki, serwowane z sosem z grzybów leśnych i orzeszków pinii. |
59 zł |
CONCHIGLIONI RIPIENI AI FORNO Makaron w kształcie muszli wypełniony nadzieniem z pieczarek Portobello, cukinii oraz sera Mascarpone. Zapiekany w sosie z włoskich serów |
55 zł |
RISOTTO CON ASPARAGI E PROSECCO Kremowe risotto z zielonymi szparagami i Prosecco. Przygotowywane z ryżu Arborio uprawianego na północy Włoch. Sekretem prawidłowo przyrządzonego dania jest lekko płynna konsystencja i ryż ugotowany al dente. |
59 zł |
GNOCCHI AL CARTOCCIO AI FRUTTI DI MARE Ręcznie robione ziemniaczane gnocchi w sosie z owocami morza i pomidorkami koktajlowymi. Zapiekane w pergaminowej sakiewce |
89 zł |
PASTA CON CALAMARI E 'NDUJA Makaron rigatoni z kalmarami w ostrym sosie z kalabryjskiej kiełbasy i pomidorków koktajlowych. |
54 zł |
INSALATA CAESAR Za twórcę tego dania uznaje się Caesare Cardiniego. Głównymi składnikami są sałata rzymska, ser Parmigiano Reggiano, grzanki oraz pierś z kurczaka kukurydzianego. |
49 zł |
FRITTO MISTO DI MARE Różne rodzaje świeżych owoców morza oraz warzywa, panierowane w mące i smażone na głębokim tłuszczu. |
67 zł |
TRIPPA ALLA FIORENTINA Czyli flaki wołowe po florencku. Gęsta potrawka z warzywami i pomidorami, zapiekana z serem Parmigiano Reggiano |
46 zł |
SALTIMBOCCA ALLA ROMANA Jedno z najbardziej znanych włoskich dań na świecie. Prawdziwa musi być przygotowywana z cielęciny, szynki Proscciutto Crudo i listków sałwii. Serwowana z pieczywem własnego wypieku. |
86 zł |
AGNELLO IN UMIDO Typowe danie kuchni włoskiej. Gulasz z delikatnej jagnięciny i warzyw serwowany z chlebem |
79 zł |
TAGLIATA DI MANZO Klasyczne danie kuchni włoskiej. Smażona i krojona polędwica wołowa, serwowana z jadalnym złotem. Danie podawane jest z rucolą, pieczywem, pomidorkami koktajlowymi oraz serem Parmigiano Reggiano. |
89 zł |
ARANCINI DI RISO ALL'AMATRICIANA Trzy ryżowe kulki przygotowywane na bazie pomidorów. Nadziewane serem Pecorino Romano oraz Guanciale. Smażone i serwowane z pikantnym sosem Arrabbiata. |
44 zł |
62 zł | |
ASPARAGI AL BURRO CON PARMIGIANO Smażone na maśle zielone szparagi, serwowane z serem Parmigiano Reggiano i focaccią. |
48 zł |
AFFOGATO AL CAFFÉ Deser na bazie kawy i lodów waniliowych własnej produkcji. |
22 zł |
PANNA COTTA AL PISTACCHIO Klasyczny włoski deser na bazie śmietanki i pistacji. Serwowany z domowym sosem karmelowym |
29 zł |
TIRAMISU Klasyczny deser kuchni włoskiej. Przygotowywany przez załogę restauracji I Love Pasta. Według serwisu Restaurant Guru uznane zostało ono za najlepsze Tiramisu w Jeleniej Górze. |
29 zł |
7 zł | |
COPPA DI FRAGOLE E MASCARPONE Truskawki serwowane z serem Mascarpone i kremem limoncello.. |
32 zł |
CUORE CALDO AL PISTACCHIO Serwowane na ciepło ciastko z białej czekolady z płynnym pistacjowym środkiem. |
30 zł |
PASTA IN BRODO Domowy makaron w rosole drobiowo - wołowym |
22 zł |
PENNE IN BIANCO Wytwarzany przez I Love Pasta makaron penne serwowany z masłem lub oliwą |
17 zł |
SPAGHETTI AL POMODORO Domowy makaron spaghetti w klasycznym sosie pomidorowym |
26 zł |
GNOCCHI AL POMODORO Ręcznie robione ziemniaczane gnocchi serwowane w sosie pomidorowym |
29 zł |
34 zł |