Colazione
Śniadanie po włosku

SFOGLIATELLA
Chrupiące ciastko w kształcie muszli, wywodzące się z regionu Kampania, Serwowane z sezonowymi kremami
12 zł
MARITOZZO
Drożdżowa bułeczka pochodząca z regionu Lazio. Wypełniona bitą śmietaną i pistacjami
12 zł
CORNETTO
Chrupiący rogalik podawany z włoskim masłem oraz domowymi marmoladami
12 zł
KAISERSCHMARRN

Serwowany na patelni rodzaj szarpanego omletu z rodzynkami. Popularny w południowym Tyrolu. Podawany z domowym musem jabłkowym lub konfiturą śliwkową

22 zł


 

Antipasti

Warto spróbować wszystkich!
VITELLO TONNATO
Cienko krojone plastry cielęciny pieczonej w niskiej temperaturze z dodatkiem sosu z tuńczyka i kaparów
48 zł
TARTARE DI FILETTO
Ręcznie siekany tatar z polędwicy wołowej serwowany z domowym majonezem truflowym, smażonymi kaparami, szalotką, marynowanymi borowikami, orzeszkami pini, podsuszanymi przez nas pomidorami oraz z przyprawami
42 zł
VEGE TARTARE

Ręcznie siekany wegetariański tatar z pieczonych bakłażanów, oliwek, podsuszanych pomidorów, smażonych kaparów oraz sera stracciatella.

38 zł
CICCHETTI
Sześć małych kanapeczek o różnych smakach. Prawdziwy przysmak z Wenecji, którego sekretem są perfekcyjnie skomponowane składniki oraz wypiekane przez nas codziennie pieczywo
30 zł

INSALATA CAESAR
 Jedna z najpopularniejszych sałatek na świecie. Za twórcę tego dania uznaje się Caersare Cardiniego, kucharza włoskiego pochodzenia. Głównymi składnikami są sałata rzymska, ser Parmigiano Reggiano, grzanki oraz pierś kurczaka kukurydzianego.

39 zł
BURRATA CON POMODORI E PESTO
Kremowy ser Burrata z Apulii, serwowany z pomidorkami koktajlowymi, rucolą i pesto
alla genovese. Do dania podawane jest pieczywo własnego wypieku.
32 zł
CARPACCIO DI MANZO 
Carpaccio powstało w Wenecji w 1950 roku. Nazwa dania pochodzi od nazwiska znanego weneckiego malarza Vittore Carpaccio. Jest to cienko rozbita z jednego kawałka polędwica wołowa, serwowana z dodatkiem rucoli, pomidorków koktajlowych i sera Parmigiano Reggiano.
Danie podwędzane dymem z drzewa cytrynowego
42 zł


 

Primi
Wszystkie makarony i ravioli wytwarza dla nas na wyłączność I Love Pasta. Nasza restauracja i manufaktura makaronu, która znajduje się w gronie POLAND 100 BEST RESTAURANTS

TORTELLINI IN BRODO
Danie wywodzące się z Bolonii. Ręcznie robione pierożki z nadzieniem mięsnym, serwowane w rosole drobiowo - wołowym
22 zł
SPAGHETTI AGLIO, OLIO E GAMBERI
Makaron spaghetti w sosie na bazie czosnku, peperoncino, oliwy, natki pietruszki i krewetek
41 zł
SPAGHETTI PUTTANESCA
Makaron spaghetti w sosie z pomidorów, Anchois, oliwek, kaparów, cebuli, czosnku, peperoncino i pietruszki. Serwowany z serem Stracciatella. Danie pochodzi z Neapolu.
39 zł
PAPARDELLE AL RAGU DI CINGHIALE

Typowo toskański przepis. Makaron papardelle w wolno gotowanym, tradycyjnym mięsnym sosie z dzika.

39 zł
GNOCCHI CON PORRI E GORGONZOLA

Ręcznie robione ziemniaczane gnocchi w sosie z podsmażonego pora, sera gorgonzola i wina.

38 zł

GNOCCHI AL CARTOCIO AL FRUTTI DI MARE
Ręcznie robione ziemniaczane gnocchi w sosie z owoców morza. Zapiekane w pergaminowej sakiewce.

63 zł
CARAMELLE ALL'ANATRA
Dwanaście ręcznie robionych caramelle z nadzieniem z pieczonej kaczki, serwowane z sosem z suszonych grzybów i orzeszków pinii.
46 zł
RAVIOLI DI ZUCCA
Tradycyjne danie włoskie. Dwanaście ręcznie robionych ravoli z nadzieniem z pieczonej dyni, mostardy i ciasteczek amaretti. Serwowane na palonym maśle z szałwią
32 zł
TRIANGOLI 'NDUJA E GAMBERI
Dwanaście ręcznie robionych triangoli z nadzieniem z pikantnej kiełbasy ‘nduja i krewetek. Serwowane z masłem krewetkowym.
46 zł
RISOTTO AI FUNGHI
Kremowe i aromatyczne risotto z ryżu Arborio uprawianego w północnych Włoszech
oraz suszonych grzybów z dodatkiem Parmigiano Reggiano. Sekretem prawidłowo przyrządzonego dania jest lekko płynna konsystencja i ryż ugotowany al dente.
44 zł
RISOTTO CON FORMAGGIO DI CARPA
Jest to jedno z trudniejszych dań kuchni włoskiej. Istotne, aby ryż był najwyższej jakości. Przepis na to właśnie risotto z kozim serem, zielonym groszkiem i tymiankiem zdradzamy w e-booku, który przygotowaliśmy z okazji otwarcia.
46 z


 

Tradycyjna kuchnia włoska

Secondi

klasyczne włoskie drugie dania
 
FRITTO MISTO DI MARE
Różne rodzaje świeżych owoców morza oraz warzywa, panierowane w mące i smażone na głębokim tłuszczu.
49 zł
GAMBERI ALLA BUSARA 
Danie kuchni weneckiej. Pięć krewetek królewskich, podsmażanych na oliwie aromatyzowanej czosnkiem i cebulą. Serwowane w sosie z pomidorów
oraz z pieczywem własnego wypieku.
76 zł
TRIPPA ALLA FIORENTINA 
Czyli flaki wołowe po florencku. Gęsta potrawka z warzywami i pomidorami, zapiekana z serem Parmigiano Reggiano
36 zł
SALTIMBOCCA ALLA ROMANA 
Jedno z najbardziej znanych włoskich dań na świecie. Prawdziwa musi być przygotowywana z cielęciny, szynki Proscciutto Crudo i listków sałwii. Serwowana z pieczywem własnego wypieku.
52 zł
TAGLIATA DI MANZO 
Klasyczne danie kuchni włoskiej. Smażona i krojona polędwica wołowa, serwowana z rucolą, pomidorkami koktajlowymi oraz serem Parmigiano Reggiano.
60 zł
ARANCINI DI RISO CON CACIOCAVALLO
Typowe sycylijskie danie. Trzy smażone ryżowe kulki z nadzieniem z sera Caciocavallo, suszonych pomidorów i pistacji. Serwowane z pikantnym sosem Arrabbiata.
32 zł

ARANCINI DI RISO AL RAGU
Danie pochodzące z Sycylii. Trzy smażone ryżowe kulki z nadzieniem z mięsnego ragu. Serwowane z pikantnym sosem Arrabbiata

32 zł


 

Dolci

Słodkie zakończenie
CAFE AFFOGATO
Deser na bazie kawy i lodów waniliowych własnej produkcji.
18 zł
PANNA COTTA AL PISTACCHIO
Klasyczny włoski deser na bazie śmietanki i pistacji. Serwowany z domowym sosem karmelowym
22 zł
TIRAMISU
Klasyczny deser kuchni włoskiej. Przygotowywany przez załogę restauracji I Love Pasta. Według serwisu Restaurant Guru uznane zostało ono za najlepsze Tiramisu w Jeleniej Górze.
22 zł

GELATO
Lody własnej produkcji w sezonowych smakach. O aktualnie dostępne
proszę zapytać obsługę.

6 zł


 

Bambini Menu
Dania dla dzieci

PASTA IN BRODO
Domowy makaron w rosole drobiowo - wołowym
14 zł
PENNE BIANCA
Wytwarzany przez I Love Pasta makaron penne serwowany z masłem lub oliwą
12 zł
SPAGHETTI AL POMODORO
Domowy makaron spaghetti w klasycznym sosie pomidorowym 
16 zł
GNOCCHI AL POMODORO
Ręcznie robione ziemniaczane gnocchi serwowane w sosie pomidorowym
18 zł

SPAGHETTI CON LE POLPETTINE
Makaron spaghetti z pulpecikami z mięsa cielęco - wołowego, duszone w wolno gotowanym sosie pomidorowym

24 zł