Colazione
Śniadanie po włosku

MARITOZZO
Drożdżowa bułeczka pochodząca z regionu Lazio. Wypełniona bitą śmietaną i pistacjami
12 zł
CORNETTO
Chrupiący rogalik podawany z włoskim masłem oraz domowymi marmoladami
12 zł
KAISERSCHMARRN

Serwowany na patelni rodzaj szarpanego omletu z rodzynkami. Popularny w południowym Tyrolu. Podawany z domowym musem jabłkowym lub konfiturą śliwkową

26 zł
 

Seconda colazione

Drugie śniadanie
 
PANINO FARCITO MORTADELLA, CARCIOFI E BURRATA 
Bułka nadziewana Mortadellą, marynowanymi karczochami oraz serem burrata.
38 zł
PANINO FARCITO MOZZARELLA DI BUFALA, RUCOLA E POMODORINI
Bułka serwowana z serem Mozzarella, rucolą oraz pomidorkami koktajlowymi.
29 zł
PANINO FARCITO SALAME PICCANTE, FORMAGGIO TOMINO E RUCOLA

Bułka nadziewana pikantnym salami, serem pleśniowym Tomino oraz rucolą.

32 zł
PANINO FARCITO MELANZANE GRIGLIATE, CARCIOFI E RUCOLA 

Bułka wypełniona grillowanymi bakłażanami, karczochami oraz rucolą.

32 zł
 

Antipasti

Warto spróbować wszystkich!
VITELLO TONNATO
Cienko krojone plastry cielęciny pieczonej w niskiej temperaturze z dodatkiem sosu z tuńczyka i kaparów
53 zł
TARTARE DI FILETTO
Ręcznie siekany tatar z polędwicy wołowej serwowany z domowym majonezem truflowym, smażonymi kaparami, szalotką, marynowanymi borowikami, orzeszkami pini, podsuszanymi przez nas pomidorami oraz z przyprawami. Podawany z pieczywem
52 zł
VEGE TARTARE

Ręcznie siekany wegetariański tatar z pieczonych bakłażanów, oliwek, podsuszanych pomidorów, smażonych kaparów oraz sera stracciatella.

43 zł
CICCHETTI
Sześć małych kanapeczek o różnych smakach. Prawdziwy przysmak z Wenecji, którego sekretem są perfekcyjnie skomponowane składniki oraz wypiekane przez nas codziennie pieczywo
35 zł
BURRATA CON POMODORI E PESTO
Kremowy ser Burrata z Apulii, serwowany z pomidorkami koktajlowymi, rucolą i pesto
alla genovese. Do dania podawane jest pieczywo własnego wypieku.
36 zł
CARPACCIO DI MANZO 
Carpaccio powstało w Wenecji w 1950 roku. Nazwa dania pochodzi od nazwiska znanego weneckiego malarza Vittore Carpaccio. Jest to cienko rozbita z jednego kawałka polędwica wołowa, serwowana z dodatkiem rucoli, pomidorków koktajlowych i sera Parmigiano Reggiano.
Danie podwędzane dymem z drzewa cytrynowego
53 zł
SPECIALITA ITALIANA
Indywidualnie skomponowana deska serów, wędlin oraz specjałów dostępnych w naszej ladzie.
28zł/100g
ASPARAGI AL BURRO CON PARMIGIANO
Smażone na maśle zielone szparagi, serwowane z serem Parmigiano Reggiano i focaccią.
38 zł
INSALATA CON GAMBERI AFFUMICATI
Podwędzane dymem z drzewa pomarańczowego krewetki serwowane z różnymi rodzajami sałat, pomidorkami koktajlowymi, marchewką oraz cebulą.
48 zł


 

Primi

Wszystkie makarony i ravioli wytwarza dla nas na wyłączność I Love Pasta. Nasza restauracja i manufaktura makaronu, która jest wyróżniona włoskim certyfikatem OSPITALITA ITALIANA
oraz znajduje się w gronie POLAND 100 BEST RESTAURANTS

TORTELLINI IN BRODO
Danie wywodzące się z Bolonii. Ręcznie robione pierożki z nadzieniem mięsnym, serwowane w rosole drobiowo - wołowym
26 zł
PAPPA AL POMODORO
Toskańska, kremowa zupa z pomidorów i chleba.
26 zł
SPAGHETTI AGLIO, OLIO E GAMBERI
Makaron spaghetti w sosie na bazie czosnku, peperoncino, oliwy, natki pietruszki i krewetek
54 zł
SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA
Makaron spaghetti w sosie z pomidorów, Anchois, oliwek, kaparów, cebuli, czosnku, peperoncino i pietruszki. Serwowany z serem Stracciatella. Danie pochodzi z Neapolu.
41 zł
PAPPARDELLE AL RAGU DI VITELLO

Makaron pappardelle z sosem ragu z mięsa cielęcego i wieprzowego

47 zł

PASTA E CECI
Kremowe i aromatyczne danie kuchni włoskiej, popularne zwłaszcza na południu.
To makaron strozzapreti gotowany w garnku z podsmażoną wcześniej ciecierzycą i pietruszką.

39 zł
PENNE CON ASPARAGI E PANCETTA
Włoskie, wiosenne danie. Makaron penne w sosie z zielonymi szparagami i pancettą.
46 zł
GNOCCHI CON RAGU DI SALSICCIA

Ręcznie robione ziemniaczane gnocchi w sosie włoską kiełbasą, pomidorami i śmietaną

47 zł

GNOCCHI AL CARTOCIO AL FRUTTI DI MARE
Ręcznie robione ziemniaczane gnocchi w sosie z owoców morza. Zapiekane w pergaminowej sakiewce.

67 zł
CARAMELLE ALL'ANATRA
Dwanaście ręcznie robionych caramelle z nadzieniem z pieczonej kaczki, serwowane z sosem z suszonych grzybów i orzeszków pinii.
46 zł
RAVIOLI CAPRESI
Dwanaście ręcznie robionych ravioli z nadzieniem z serów Mozzarella i Ricotta.
Serwowane w sosie z pomidorów i bazylii.
35 zł
TRIANGOLI 'NDUJA E GAMBERI
Dwanaście ręcznie robionych triangoli z nadzieniem z pikantnej kiełbasy ‘nduja i krewetek. Serwowane z masłem krewetkowym.
49 zł
RISOTTO CON ASPARAGI E PROSECCO
Kremowe risotto z zielonymi szparagami i Prosecco. Przygotowywane z ryżu Arborio
uprawianego na północy Włoch. Sekretem prawidłowo przyrządzonego
dania jest lekko płynna konsystencja i ryż ugotowany al dente.
47 zł
RISOTTO AL NERO DI SEPPIA
Risotto to jedno z trudniejszych i bardziej czasochłonnych dań kuchni włoskiej, barwione jest atramentem z mątwy. Serwujemy je z kalmarami, krewetkami oraz jadalnym złotem.
69 zł


 

Tradycyjna kuchnia włoska

Secondi

 
FRITTO MISTO DI MARE
Różne rodzaje świeżych owoców morza oraz warzywa, panierowane w mące i smażone na głębokim tłuszczu.
54 zł
TRIPPA ALLA FIORENTINA 
Czyli flaki wołowe po florencku. Gęsta potrawka z warzywami i pomidorami, zapiekana z serem Parmigiano Reggiano
41 zł
SALTIMBOCCA ALLA ROMANA 
Jedno z najbardziej znanych włoskich dań na świecie. Prawdziwa musi być przygotowywana z cielęciny, szynki Proscciutto Crudo i listków sałwii. Serwowana z pieczywem własnego wypieku.
69 zł
TAGLIATA DI MANZO 
Klasyczne danie kuchni włoskiej. Smażona i krojona polędwica wołowa, serwowana z rucolą, pomidorkami koktajlowymi oraz serem Parmigiano Reggiano.
68 zł
ARANCINI DI RISO CON CACIOCAVALLO
Typowe sycylijskie danie. Trzy smażone ryżowe kulki z nadzieniem z sera Caciocavallo, suszonych pomidorów i pistacji. Serwowane z pikantnym sosem Arrabbiata.
36 zł

ARANCINI DI RISO ALL'AMATRICIANA
Trzy ryżowe kulki przygotowywane na bazie pomidorów. Nadziewane serem Pecorino Romano oraz Guanciale. Smażone i serwowane z pikantnym sosem Arrabbiata.

36 zł
INSALATA CAESAR 
Za twórcę tego dania uznaje się Caesare Cardiniego. Głównymi składnikami są sałata rzymska, ser Parmigiano Reggiano, grzanki oraz pierś z kurczaka kukurydzianego.
46 zł


 

Dolci

Słodkie zakończenie
AFFOGATO AL CAFFÉ
Deser na bazie kawy i lodów waniliowych własnej produkcji.
18 zł
PANNA COTTA AL PISTACCHIO
Klasyczny włoski deser na bazie śmietanki i pistacji. Serwowany z domowym sosem karmelowym
25 zł
TIRAMISU
Klasyczny deser kuchni włoskiej. Przygotowywany przez załogę restauracji I Love Pasta. Według serwisu Restaurant Guru uznane zostało ono za najlepsze Tiramisu w Jeleniej Górze.
26 zł

GELATO
Lody własnej produkcji w sezonowych smakach. O aktualnie dostępne
proszę zapytać obsługę.

6 zł
GELATO FIOR DI LATTE
Lody śmietankowe podawane z sosem i świeżymi truskawkami.
26 zł
CUORE CALDO AL PISTACCHIO
Serwowane na ciepło ciastko z białej czekolady z płynnym pistacjowym środkiem.
28 zł


 

Bambini Menu
Dania dla dzieci

PASTA IN BRODO
Domowy makaron w rosole drobiowo - wołowym
16 zł
PENNE IN BIANCO
Wytwarzany przez I Love Pasta makaron penne serwowany z masłem lub oliwą
12 zł
SPAGHETTI AL POMODORO
Domowy makaron spaghetti w klasycznym sosie pomidorowym 
18 zł
GNOCCHI AL POMODORO
Ręcznie robione ziemniaczane gnocchi serwowane w sosie pomidorowym
22 zł

SPAGHETTI CON LE POLPETTINE
Makaron spaghetti z pulpecikami z mięsa cielęco - wołowego, duszone w wolno gotowanym sosie pomidorowym

29 zł