Tradycyjna kuchnia włoska
CICCHETTI Prawdziwy specjał z Wenecji, który pokazuje bogactwo i zróżnicowanie tego regionu. Sekretem tych kanapeczek i przekąsek są perfekcyjnie dobrane składniki. Ta przystawka pozwala poznać aż 6 różnych kompozycji smakowych. |
52 zł |
COZZE ALLA TARANTINA Nazwa tego dania pochodzi od miasta Taranto w regionie Apulia. Są to mule w sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku i peperoncino. Danie serwowane jest z natką pietruszki oraz grzankami. |
68 zł |
TARTARE DI FILETTO Ręcznie siekany tatar z polędwicy wołowej serwowany z domowym majonezem truflowym, smażonymi kaparami, szalotką, marynowanymi borowikami, orzeszkami pini, podsuszanymi przez nas pomidorami oraz z przyprawami. Podawany z pieczywem. |
66 zł |
VEGE TARTARE | 56 zł |
CARPACCIO DI MANZO Carpaccio powstało w Wenecji w 1950 roku. Nazwa dania pochodzi od nazwiska znanego weneckiego malarza Vittore Carpaccio. Jest to cienko rozbita z jednego kawałka polędwica wołowa, serwowana z dodatkiem rucoli, pomidorków koktajlowych i sera Parmigiano Reggiano. Danie podwędzane dymem z drzewa cytrynowego. |
72 zł |
TAGLIATA DI TONNO AL SESAMO Marynowany, obtoczony w sezamie i delikatnie podsmażony tuńczyk. Serwowany na rucoli z dodatkiem marynowanej cebuli oraz prażonych migdałów. |
68 zł |
SPECIALITA ITALIANA Indywidualnie skomponowana deska serów, wędlin oraz specjałów dostępnych w naszej ladzie. |
44zł/100g |
TORTELLINI IN BRODO Danie wywodzące się z Bolonii. Ręcznie robione pierożki z nadzieniem mięsnym, serwowane w rosole drobiowo - wołowym. |
36 zł |
VELLUTATA DI FUNGHI Kremowa i aromatyczna zupa z grzybów leśnych z dodatkiem pora, oliwy, natki pietruszki i śmietany. |
36 zł |
PASTA AMATRICANA Makaron spaghetti z aromatycznym sosem z pomidorów i Guanciale. Nazwa pochodzi od miasteczka Amatrice, gdzie powstał przepis.
|
44 zł |
RAVIOLI ALLA CAPRESE Dwanaście ręcznie robionych ravioli z nadzieniem z serów Mozzarella i Ricotta. Serwowane w sosie z pomidorów i bazylii. |
49 zł |
TORTELLINI AL FORNO
Ręcznie robione mięsne tortellini, zapiekane z tradycyjnym sosem ragu i serem Parmigiano Reggiano. To jeden z symboli kuchni regionu Emilia Romagna. |
60 zł |
RIGATONI ALLA CARBONARA Tradycyjne danie kuchni rzymskiej. Makaron w sosie na bazie sera Pecorino Romano, Guanciale i żółtek. |
56 zł |
SPAGHETTI AGLIO, OLIO E GAMBERI Makaron spaghetti w sosie na bazie czosnku, peperoncino, oliwy, natki pietruszki i krewetek. |
69 zł |
RIGATONI CON RAGU NAPOLETANO | 56 zł |
GNOCCHI 'NDUJA E STRACCIATELLA | 52 zł |
CARAMELLE ALL'ANATRA Dwanaście ręcznie robionych caramelle z nadzieniem z pieczonej kaczki, serwowane z sosem grzybwym. |
59 zł |
CONCHIGLIONI RIPIENI AI FORNO Makaron w kształcie muszli wypełniony nadzieniem z pieczarek Portobello, cukinii oraz sera Mascarpone. Zapiekany w sosie z włoskich serów. |
59 zł |
RISOTTO AL FUNGI Kremowe risotto na bazie świezych grzybów leśnych, masła i sera Pecorino. Przygotowywane z ryżu Arborio uprawianego na północy Włoch. Sekretem prawidłowo przyrządzonego dania jest lekko płynna konsystencja i ryż ugotowany al dente. |
72 zł |
GNOCCHI AL CARTOCCIO AI FRUTTI DI MARE Ręcznie robione ziemniaczane gnocchi w sosie z owocami morza i pomidorkami koktajlowymi. Zapiekane w pergaminowej sakiewce. |
99 zł |
LASAGNA BIANCA To tradycyjne danie kuchni włoskiej serwujemy w nieco zaskakującej wersji. Płaty makaronu zapiekane są z Prosciutto Cotto i sosem beszamelowym. |
56 zł |
PASTA E PISELLI Typowe danie kuchni nepolitańskiej. Makaron rigatoni w sosie z zielonym groszkiem, pancettą i cebulą.
|
39 zł |
INSALATA CAESAR Za twórcę tego dania uznaje się Caesare Cardiniego. Głównymi składnikami są sałata rzymska, ser Parmigiano Reggiano, grzanki oraz pierś z kurczaka kukurydzianego. |
59 zł |
FRITTO MISTO DI MARE Różne rodzaje świeżych owoców morza oraz warzywa, panierowane w mące i smażone na głębokim tłuszczu. |
76 zł |
TRIPPA ALLA PIACENTINA Flaki są daniem bardzo popularnym w tradycyjnej kuchni włoskiej. Ten przepis pochodzi z okolic Piacenzy. To gęsta potrawka z fasolą, warzywami, pomidorami i Parmigiano Reggiano. Danie serwowane jest z pieczywem. |
48 zł |
SALTIMBOCCA ALLA ROMANA Jedno z najbardziej znanych włoskich dań na świecie. Prawdziwa musi być przygotowywana z cielęciny, szynki Proscciutto Crudo i listków sałwii. Serwowana z pieczywem własnego wypieku. |
92 zł |
TAGLIATA DI MANZO Klasyczne danie kuchni włoskiej. Smażona i krojona polędwica wołowa, serwowana z jadalnym złotem. Danie podawane jest z rucolą, pieczywem, pomidorkami koktajlowymi oraz serem Parmigiano Reggiano. |
99 zł |
PASTA IN BRODO Domowy makaron w rosole drobiowo - wołowym. |
22 zł |
PENNE IN BIANCO Wytwarzany przez I Love Pasta makaron penne serwowany z masłem lub oliwą. |
18 zł |
SPAGHETTI AL POMODORO Domowy makaron spaghetti w klasycznym sosie pomidorowym. |
26 zł |
GNOCCHI AL POMODORO Ręcznie robione ziemniaczane gnocchi serwowane w sosie pomidorowym. |
30 zł |
RIGATONI CON RAGU NAPOLETANO Makaron rigatoni w bogatym mięsnym sosie z wołowiny, karkówki, żeberek wieprzowych z dodatkiem pancetty, Prosciutto Crudo di Parma i sosu pomidorowego.
|
32 zł |
AFFOGATO AL CAFFÉ Deser na bazie kawy i lodów waniliowych. |
24 zł |
PANNA COTTA Klasyczny włoski deser na bazie śmietanki. Serwowany z domowym sosem z owoców sezonowych. |
28 zł |
TIRAMISU Klasyczny deser kuchni włoskiej. Przygotowywany przez załogę restauracji I Love Pasta. Według serwisu Restaurant Guru uznane zostało ono za najlepsze Tiramisu w Jeleniej Górze. |
33 zł |
STRUDEL DI MELE Danie pochodzące z regionu Trentino. Strudel jabłkowy serwowany z sosem waniliowym. |
33 zł |
CUORE CALDO AL PISTACCHIO Serwowane na ciepło ciastko z białej czekolady z płynnym pistacjowym środkiem serwowane z gałką lodów waniliowych. |
39 zł |
8 zł |