Antipasti

Warto spróbować wszystkich!
CICCHETTI
Sześć małych kanapeczek o różnych smakach. Prawdziwy przysmak z Wenecji, którego sekretem są perfekcyjnie skomponowane składniki oraz wypiekane przez nas codziennie pieczywo
35 z
BURRATA CON POMODORI E PESTO
Kremowy ser Burrata z Apulii, serwowany z pomidorkami koktajlowymi, rucolą i pesto
alla genovese. Do dania podawane jest pieczywo własnego wypieku.
36 zł
VITELLO TONNATO
Cienko krojone plastry cielęciny pieczonej w niskiej temperaturze z dodatkiem sosu z tuńczyka i kaparów
53 zł
TARTARE DI FILETTO
Ręcznie siekany tatar z polędwicy wołowej serwowany z domowym majonezem truflowym, smażonymi kaparami, szalotką, marynowanymi borowikami, orzeszkami pini, podsuszanymi przez nas pomidorami oraz z przyprawami. Podawany z pieczywem
52 zł
VEGE TARTARE

Ręcznie siekany wegetariański tatar z pieczonych bakłażanów, oliwek, podsuszanych pomidorów, smażonych kaparów oraz sera stracciatella.

43 zł
CARPACCIO DI MANZO
Carpaccio powstało w Wenecji w 1950 roku. Nazwa dania pochodzi od nazwiska znanego weneckiego malarza Vittore Carpaccio. Jest to cienko rozbita z jednego kawałka polędwica wołowa, serwowana z dodatkiem rucoli, pomidorków koktajlowych i sera Parmigiano Reggiano.
Danie podwędzane dymem z drzewa cytrynowego
53 zł
SPECIALITA ITALIANA
Indywidualnie skomponowana deska serów, wędlin oraz specjałów dostępnych w naszej ladzie.
32zł/100g
ORTAGGI SALTATI CON CREMA DI PANE ALL' ACETO DI MIELE
Letnia sałatka serwowana na zimno. Marynowane, sezonowe warzywa podawane na musie z czerstwego chleba, migdałów i sera Pecorino.
48 zł


 

Primi

Wszystkie makarony i ravioli wytwarza dla nas na wyłączność I Love Pasta. Nasza restauracja i manufaktura makaronu, która jest wyróżniona włoskim certyfikatem OSPITALITA ITALIANA
oraz znajduje się w gronie POLAND 100 BEST RESTAURANTS

TORTELLINI IN BRODO
Danie wywodzące się z Bolonii. Ręcznie robione pierożki z nadzieniem mięsnym, serwowane w rosole drobiowo - wołowym
26 zł
PAPPA AL POMODORO
Toskańska, kremowa zupa z pomidorów i chleba.
26 zł
PASTA E CECI
Kremowe i aromatyczne danie kuchni włoskiej, popularne zwłaszcza na południu.
To makaron strozzapreti gotowany w garnku z podsmażoną wcześniej ciecierzycą i pietruszką.
39 zł
RAVIOLI CAPRESI
Dwanaście ręcznie robionych ravioli z nadzieniem z serów Mozzarella i Ricotta.
Serwowane w sosie z pomidorów i bazylii.
35 zł
SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA
Makaron spaghetti w sosie z pomidorów, Anchois, oliwek, kaparów, cebuli, czosnku, peperoncino i pietruszki. Serwowany z serem Stracciatella. Danie pochodzi z Neapolu.
41 zł
SPAGHETTI AGLIO, OLIO E GAMBERI
Makaron spaghetti w sosie na bazie czosnku, peperoncino, oliwy, natki pietruszki i krewetek
54 zł
PAPPARDELLE AL RAGU DI VITELLO

Makaron pappardelle z sosem ragu z mięsa cielęcego i wieprzowego

47 zł
GNOCCHI CON RAGU DI SALSICCIA

Ręcznie robione ziemniaczane gnocchi w sosie włoską kiełbasą, pomidorami i śmietaną

47 zł

GNOCCHI AL CARTOCIO AL FRUTTI DI MARE
Ręcznie robione ziemniaczane gnocchi w sosie z owoców morza. Zapiekane w pergaminowej sakiewce.

67 zł
CARAMELLE ALL'ANATRA
Dwanaście ręcznie robionych caramelle z nadzieniem z pieczonej kaczki, serwowane z palonym masłem i orzeszkami pinii.
46 zł
TRIANGOLI 'NDUJA E GAMBERI
Dwanaście ręcznie robionych triangoli z nadzieniem z pikantnej kiełbasy ‘nduja i krewetek. Serwowane z masłem krewetkowym.
49 zł
RISOTTO AL NERO DI SEPPIA
Risotto to jedno z trudniejszych i bardziej czasochłonnych dań kuchni włoskiej, barwione jest atramentem z mątwy. Serwujemy je z kalmarami, krewetkami oraz jadalnym złotem.
69 zł


 

Tradycyjna kuchnia włoska

Secondi

 
INSALATA CAESAR
Za twórcę tego dania uznaje się Caesare Cardiniego. Głównymi składnikami są sałata rzymska, ser Parmigiano Reggiano, grzanki oraz pierś z kurczaka kukurydzianego.
46 zł
FRITTO MISTO DI MARE
Różne rodzaje świeżych owoców morza oraz warzywa, panierowane w mące i smażone na głębokim tłuszczu.
54 zł
TRIPPA ALLA FIORENTINA 
Czyli flaki wołowe po florencku. Gęsta potrawka z warzywami i pomidorami, zapiekana z serem Parmigiano Reggiano
41 zł
SALTIMBOCCA ALLA ROMANA 
Jedno z najbardziej znanych włoskich dań na świecie. Prawdziwa musi być przygotowywana z cielęciny, szynki Proscciutto Crudo i listków sałwii. Serwowana z pieczywem własnego wypieku.
69 zł
TAGLIATA DI MANZO 
Klasyczne danie kuchni włoskiej. Smażona i krojona polędwica wołowa, serwowana z rucolą, pomidorkami koktajlowymi oraz serem Parmigiano Reggiano.
68 zł
ARANCINI DI RISO CON CACIOCAVALLO
Typowe sycylijskie danie. Trzy smażone ryżowe kulki z nadzieniem z sera Caciocavallo, suszonych pomidorów i pistacji. Serwowane z pikantnym sosem Arrabbiata.
36 zł

ARANCINI DI RISO ALL'AMATRICIANA
Trzy ryżowe kulki przygotowywane na bazie pomidorów. Nadziewane serem Pecorino Romano oraz Guanciale. Smażone i serwowane z pikantnym sosem Arrabbiata.

36 zł


 

Dolci

Słodkie zakończenie
AFFOGATO AL CAFFÉ
Deser na bazie kawy i lodów waniliowych własnej produkcji.
18 zł
PANNA COTTA AL PISTACCHIO
Klasyczny włoski deser na bazie śmietanki i pistacji. Serwowany z domowym sosem karmelowym
25 zł
TIRAMISU
Klasyczny deser kuchni włoskiej. Przygotowywany przez załogę restauracji I Love Pasta. Według serwisu Restaurant Guru uznane zostało ono za najlepsze Tiramisu w Jeleniej Górze.
26 zł

GELATO
Lody własnej produkcji w sezonowych smakach. O aktualnie dostępne
proszę zapytać obsługę.

6 zł
GELATO FIOR DI LATTE
Lody śmietankowe podawane z sosem i świeżymi truskawkami.
26 zł
CUORE CALDO AL PISTACCHIO
Serwowane na ciepło ciastko z białej czekolady z płynnym pistacjowym środkiem.
28 zł


 

Bambini Menu
Dania dla dzieci

PASTA IN BRODO
Domowy makaron w rosole drobiowo - wołowym
16 zł
PENNE IN BIANCO
Wytwarzany przez I Love Pasta makaron penne serwowany z masłem lub oliwą
12 zł
SPAGHETTI AL POMODORO
Domowy makaron spaghetti w klasycznym sosie pomidorowym 
18 zł
GNOCCHI AL POMODORO
Ręcznie robione ziemniaczane gnocchi serwowane w sosie pomidorowym
22 zł

TAGLIATELLE AL RAGU
Tagliatelle w wolno gotowanym sosie z mięsa cielęco - wołowego

29 zł