Antipasti

Warto spróbować wszystkich!
CICCHETTI
Prawdziwy specjał z Wenecji, który pokazuje bogactwo i zróżnicowanie tego regionu.
Sekretem tych kanapeczek i przekąsek są perfekcyjnie dobrane składniki. Ta przystawka pozwala poznać aż 6 różnych kompozycji smakowych.
49 zł
BURRATA CON POMODORI E PESTO
Kremowy ser Burrata z Apulii, serwowany z pomidorkami koktajlowymi, rucolą i pesto
alla genovese. Do dania podawane jest pieczywo własnego wypieku.
39 zł
TOMINO CON VERDURE GRIGLIATE 
Wytwarzany w Piemoncie pleśniowy ser z mleka krowiego, zapiekany i serwowany z grillowanymi, marynowanymi warzywami sezonowymi
39 zł
TARTARE DI FILETTO
Ręcznie siekany tatar z polędwicy wołowej serwowany z domowym majonezem truflowym, smażonymi kaparami, szalotką, marynowanymi borowikami, orzeszkami pini, podsuszanymi przez nas pomidorami oraz z przyprawami. Podawany z pieczywem
66 zł
VEGE TARTARE

Ręcznie siekany tatar z pieczonych bakłażanów, świeżych oraz suszonych pomidorów, kaparów, czerwonej cebuli z dodatkiem sera starcciatella, chrupiącego boczniaka i oliwy pietruszkowej. Danie serwowane jest z pieczywem.

55 zł
CARPACCIO DI MANZO
Carpaccio powstało w Wenecji w 1950 roku. Nazwa dania pochodzi od nazwiska znanego weneckiego malarza Vittore Carpaccio. Jest to cienko rozbita z jednego kawałka polędwica wołowa, serwowana z dodatkiem rucoli, pomidorków koktajlowych i sera Parmigiano Reggiano.
Danie podwędzane dymem z drzewa cytrynowego
66 zł
SPECIALITA ITALIANA
Indywidualnie skomponowana deska serów, wędlin oraz specjałów dostępnych w naszej ladzie.
40zł/100g


 

Primi

Wszystkie makarony i ravioli wytwarza dla nas na wyłączność I Love Pasta. Nasza restauracja i manufaktura makaronu, która jest wyróżniona włoskim certyfikatem OSPITALITA ITALIANA
oraz znajduje się w gronie POLAND 100 BEST RESTAURANTS

TORTELLINI IN BRODO
Danie wywodzące się z Bolonii. Ręcznie robione pierożki z nadzieniem mięsnym, serwowane w rosole drobiowo - wołowym
33 zł
VELLUTATA DI ASPARAGI
Kremowa zupa z zielonych i białych szparagów. Serwowana ze śmietaną, oliwą pietruszkową i ciabattą.
49 zł
PASTA E CECI
Kremowe i aromatyczne danie kuchni włoskiej, popularne zwłaszcza na południu.
To makaron strozzapreti gotowany w garnku z podsmażoną wcześniej ciecierzycą i pietruszką.
42 zł
RAVIOLI ALLA CAPRESE
Dwanaście ręcznie robionych ravioli z nadzieniem z serów Mozzarella i Ricotta.
Serwowane w sosie z pomidorów i bazylii.
49 zł
CARBONARA DI ASPARAGI

Makaron rigatoni w kremowym sosie na bazie sera Pecorino Romano i żółtek. Serwowany z podsmażonym Guanciale, zielonymi szparagami i świeżo mielonym pieprzem.

59 zł
SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA
Makaron spaghetti w sosie z pomidorów, Anchois, oliwek, kaparów, cebuli, czosnku, peperoncino i pietruszki. Serwowany z serem Stracciatella. Danie pochodzi z Neapolu.
49 zł
SPAGHETTI AGLIO, OLIO E GAMBERI
Makaron spaghetti w sosie na bazie czosnku, peperoncino, oliwy, natki pietruszki i krewetek
69 zł
PAPPARDELLE AL RAGU DI VITELLO

Makaron pappardelle z sosem ragu z mięsa cielęcego i wieprzowego

49 zł
GNOCCHI CON RAGU DI SALSICCIA

Ręcznie robione ziemniaczane gnocchi w sosie włoską kiełbasą, pomidorami i śmietaną

49 zł
CARAMELLE ALL'ANATRA
Dwanaście ręcznie robionych caramelle z nadzieniem z pieczonej kaczki, serwowane z sosem z grzybów leśnych i orzeszków pinii.
59 zł
CONCHIGLIONI RIPIENI AI FORNO  
Makaron w kształcie muszli wypełniony nadzieniem z pieczarek Portobello, cukinii oraz sera Mascarpone. Zapiekany w sosie z włoskich serów
55 zł
RISOTTO CON ASPARAGI E PROSECCO 
Kremowe risotto z zielonymi szparagami i Prosecco. Przygotowywane z ryżu Arborio
uprawianego na północy Włoch. Sekretem prawidłowo przyrządzonego dania jest lekko płynna konsystencja i ryż ugotowany al dente.
59 zł
GNOCCHI AL CARTOCCIO AI FRUTTI DI MARE 
Ręcznie robione ziemniaczane gnocchi w sosie z owocami morza i pomidorkami koktajlowymi. Zapiekane w pergaminowej sakiewce
89 zł
PASTA CON CALAMARI E 'NDUJA 
Makaron rigatoni z kalmarami w ostrym sosie z kalabryjskiej kiełbasy i pomidorków koktajlowych.
54 zł


 

Tradycyjna kuchnia włoska

Secondi

 
INSALATA CAESAR
Za twórcę tego dania uznaje się Caesare Cardiniego. Głównymi składnikami są sałata rzymska, ser Parmigiano Reggiano, grzanki oraz pierś z kurczaka kukurydzianego.
49 zł
FRITTO MISTO DI MARE
Różne rodzaje świeżych owoców morza oraz warzywa, panierowane w mące i smażone na głębokim tłuszczu.
67 zł
TRIPPA ALLA FIORENTINA 
Czyli flaki wołowe po florencku. Gęsta potrawka z warzywami i pomidorami, zapiekana z serem Parmigiano Reggiano
46 zł
SALTIMBOCCA ALLA ROMANA 
Jedno z najbardziej znanych włoskich dań na świecie. Prawdziwa musi być przygotowywana z cielęciny, szynki Proscciutto Crudo i listków sałwii. Serwowana z pieczywem własnego wypieku.
86 zł
AGNELLO IN UMIDO 
Typowe danie kuchni włoskiej. Gulasz z delikatnej jagnięciny i warzyw serwowany z chlebem
79 zł
TAGLIATA DI MANZO 
Klasyczne danie kuchni włoskiej. Smażona i krojona polędwica wołowa, serwowana z jadalnym złotem. Danie podawane jest z rucolą, pieczywem, pomidorkami koktajlowymi oraz serem Parmigiano Reggiano.
89 zł
ARANCINI DI RISO ALL'AMATRICIANA
Trzy ryżowe kulki przygotowywane na bazie pomidorów. Nadziewane serem Pecorino Romano oraz Guanciale. Smażone i serwowane z pikantnym sosem Arrabbiata.
44 zł

POLPETTE DI VITELLO AL SUGO DI POMODORO  
Pięć pulpetów z mięsa cielęcego, serwowanych w sosie pomidorowym. Całość zapiekana z serem Parmigiano Reggiano. 

62 zł
ASPARAGI AL BURRO CON PARMIGIANO   
Smażone na maśle zielone szparagi, serwowane z serem Parmigiano Reggiano i focaccią. 
48 zł


 

Dolci

Słodkie zakończenie
AFFOGATO AL CAFFÉ
Deser na bazie kawy i lodów waniliowych własnej produkcji.
22 zł
PANNA COTTA AL PISTACCHIO
Klasyczny włoski deser na bazie śmietanki i pistacji. Serwowany z domowym sosem karmelowym
29 zł
TIRAMISU
Klasyczny deser kuchni włoskiej. Przygotowywany przez załogę restauracji I Love Pasta. Według serwisu Restaurant Guru uznane zostało ono za najlepsze Tiramisu w Jeleniej Górze.
29 zł

GELATO
Lody własnej produkcji w sezonowych smakach. O aktualnie dostępne
proszę zapytać obsługę.

7 zł
 COPPA DI FRAGOLE E MASCARPONE 
Truskawki serwowane z serem Mascarpone i kremem limoncello..
32 zł
CUORE CALDO AL PISTACCHIO
Serwowane na ciepło ciastko z białej czekolady z płynnym pistacjowym środkiem.
30 zł


 

Bambini Menu
Dania dla dzieci

PASTA IN BRODO
Domowy makaron w rosole drobiowo - wołowym
22 zł
PENNE IN BIANCO
Wytwarzany przez I Love Pasta makaron penne serwowany z masłem lub oliwą
17 zł
SPAGHETTI AL POMODORO
Domowy makaron spaghetti w klasycznym sosie pomidorowym 
26 zł
GNOCCHI AL POMODORO
Ręcznie robione ziemniaczane gnocchi serwowane w sosie pomidorowym
29 zł

TAGLIATELLE AL RAGU
Tagliatelle w wolno gotowanym sosie z mięsa cielęco - wołowego

34 zł