Antipasti

Warto spróbować wszystkich!
CICCHETTI
Prawdziwy specjał z Wenecji, który pokazuje bogactwo i zróżnicowanie tego regionu.
Sekretem tych kanapeczek i przekąsek są perfekcyjnie dobrane składniki. Ta przystawka pozwala poznać aż 6 różnych kompozycji smakowych.
56 zł
BURRATA CON POMODORI E PESTO
Kremowy ser Burrata z Apulii, podawany z rukolą, pomidorkami koktajlowymi, pesto alla genovese oraz oliwą extra vergine.

 

48 zł
TARTARE DI FILETTO
Ręcznie siekany tatar z polędwicy wołowej serwowany z domowym majonezem truflowym, smażonymi kaparami, szalotką, marynowanymi borowikami, orzeszkami pini, podsuszanymi przez nas pomidorami oraz z przyprawami. Podawany z pieczywem.
68 zł
VEGE TARTARE

Ręcznie siekany tatar z pieczonych bakłażanów, świeżych oraz suszonych pomidorów, kaparów, czerwonej cebuli z dodatkiem sera starcciatella, chrupiącego boczniaka i oliwy pietruszkowej. Danie serwowane jest z pieczywem.

56 zł
CARPACCIO DI MANZO
Carpaccio powstało w Wenecji w 1950 roku. Nazwa dania pochodzi od nazwiska znanego weneckiego malarza Vittore Carpaccio. Jest to cienko rozbita z jednego kawałka polędwica wołowa, serwowana z dodatkiem rucoli, pomidorków koktajlowych i sera Parmigiano Reggiano.
Danie podwędzane dymem z drzewa cytrynowego.
72 zł
PATATINE FRITTE AL PARMIGIANO REGGIANO 
Domowe frytki obsypane serem Parmigiano Reggiano i pudrem z trufli.
32 zł
SPECIALITA ITALIANA
Indywidualnie skomponowana deska serów, wędlin oraz specjałów dostępnych w naszej ladzie.
48zł/100g


 

Primi

 

 
TORTELLINI IN BRODO
Danie wywodzące się z Bolonii. Ręcznie robione pierożki z nadzieniem mięsnym, serwowane w rosole drobiowo - wołowym.
36 zł
ZUPPA DI FUNGHI CON POLPETTINE 
Aromatyczna zupa grzybowa na śmietanie, serwowana z pulpecikami z mięsa wołowego, posypana natką pietruszki. Do dania podawane jest pieczywo.
40 zł
RAVIOLI ALLA CAPRESE
Dwanaście ręcznie robionych ravioli z nadzieniem z serów Mozzarella i Ricotta. Serwowane w sosie z pomidorów i bazylii.
52 zł
SPAGHETTI ALLA CARBONARA
Tradycyjne danie kuchni rzymskiej. Makaron w sosie na bazie sera Pecorino Romano, Guanciale i żółtek.
56 zł
SPAGHETTI AGLIO, OLIO E GAMBERI
Makaron spaghetti w sosie na bazie czosnku, peperoncino, oliwy, natki pietruszki i krewetek.
72 zł
RIGATONI CON RAGU NAPOLETANO 

Makaron rigatoni w bogatym mięsnym sosie z wołowiny, karkówki, żeberek wieprzowych z dodatkiem Pancetty, Prosciutto Crudo di Parma i sosu pomidorowego. 

56 zł
GNOCCHI AL RAGÙ D'OCA

Delikatne gnocchi ziemniaczane podawane z wolno gotowanym ragù z gęsiny.

60 zł
CARAMELLE ALL'ANATRA
Dwanaście ręcznie robionych ravioli w kształcie cukierków z nadzieniem z pieczonej kaczki,
serwowane z palonym masłem i orzeszkami pinii.
60 zł
CONCHIGLIONI RIPIENI AI FORNO  
Makaron w kształcie muszli wypełniony nadzieniem z pieczarek Portobello, cukinii oraz sera Mascarpone. Zapiekany w sosie z włoskich serów.
60 zł
RISOTTO AI FRUTTI DI MARE
Kremowe risotto z owocami morza. Całość podkreślona jest odrobiną białego wina, czosnku
i świeżej natki pietruszki. Idealne połączenie kremowej konsystencji z wyrazistym smakiem morza.
89 zł


 

Tradycyjna kuchnia włoska

Secondi

 
INSALATA DI OCA
Sałatka z szarpaną gęsiną, karmelizowaną gruszką, pieczonym koprem włoskim, serem gorgonzola dolce, orzechami piniowymi i ziołami.
60 zł
INSALATA CAESAR
Za twórcę tego dania uznaje się Caesare Cardiniego. Głównymi składnikami są sałata rzymska, ser Parmigiano Reggiano, grzanki oraz pierś z kurczaka kukurydzianego.
60 zł
FRITTO MISTO DI MARE
Różne rodzaje świeżych owoców morza oraz warzywa, panierowane w mące i smażone na głębokim tłuszczu.
80 zł
POLPO CON PUREA DI PATATE 
Smażone macki ośmiornicy, serwowane na delikatnym puree ziemniaczanym, uzupełnione palonymi karczochami i aromatyczną salsą z natki pietruszki.
99 zł
SALTIMBOCCA ALLA ROMANA 
Jedno z najbardziej znanych włoskich dań na świecie. Prawdziwa musi być przygotowywana z cielęciny, szynki Proscciutto Crudo i listków sałwii. Serwowana z pieczywem własnego wypieku.
96 zł
COSTINE DI MAIALE CON VERDURE
Delikatne żeberka wieprzowe przygotowane metodą sous vide, następnie podsmażone na złoty kolor. Podawane z pieczonymi, sezonowymi warzywami i pieczywem.
64 zł
TAGLIATA DI MANZO 
Klasyczne danie kuchni włoskiej. Smażona i krojona polędwica wołowa, serwowana z jadalnym złotem. Danie podawane jest z rucolą, pieczywem, pomidorkami koktajlowymi oraz serem Parmigiano Reggiano.
119 zł
STRACOTTO AL CHIANTI
Duszone w czerwonym winie Chianti policzki wołowe, serwowane z puree ziemniaczanym, cebulkami borettane i oliwą pietruszkową.
72 zł
COTOLETTA DI MELANZANE CON SALSA DI POMODORO
Smażony w panierce bakłażan, serwowany na sosie z pomidorów.
48 zł
HALIBUT CON SPINACI
Delikatny halibut usmażony na maśle podany ze szpinakiem, kaparami i sosem szafranowym.
68 zł


 

Bambini Menu
Dania dla dzieci

PASTA IN BRODO
Domowy makaron w rosole drobiowo - wołowym.
24 zł
PENNE IN BIANCO
Wytwarzany przez I Love Pasta makaron penne serwowany z masłem lub oliwą.
20 zł
SPAGHETTI AL POMODORO
Domowy makaron spaghetti w klasycznym sosie pomidorowym. 
28 zł
GNOCCHI AL POMODORO
Ręcznie robione ziemniaczane gnocchi serwowane w sosie pomidorowym.
32 zł
RIGATONI CON RAGU NAPOLETANO
Makaron rigatoni w bogatym mięsnym sosie z wołowiny, karkówki, żeberek
wieprzowych z dodatkiem pancetty, Prosciutto Crudo di Parma i sosu pomidorowego.

 

34 zł


 

Dolci

Słodkie zakończenie
AFFOGATO AL CAFFÉ
Deser na bazie kawy i lodów waniliowych.
26 zł
PANNA COTTA 
Klasyczny włoski deser na bazie śmietanki. Serwowany z domową konfiturą z pomarańczy.
32 zł
TIRAMISU
Klasyczny deser kuchni włoskiej. Przygotowywany przez załogę restauracji I Love Pasta. Według serwisu Restaurant Guru uznane zostało ono za najlepsze Tiramisu w Jeleniej Górze.
36 zł
CUORE CALDO AL PISTACCHIO
Serwowane na ciepło ciastko z białej czekolady z płynnym pistacjowym środkiem oraz z gałką lodów waniliowych.
39 zł

I LOVE GELATO
Lody rzemieślnicze w sezonowych smakach. O aktualnie dostępne
proszę zapytać obsługę.

9 zł
BABÀ AL RUM
Neapolitański deser. Trzy małe babeczki nasączone rumem serwowane z domową bitą śmietaną i owocami sezonowymi.
32 zł


 
QR