Tradycyjna kuchnia włoska
CICCHETTI Prawdziwy specjał z Wenecji, który pokazuje bogactwo i zróżnicowanie tego regionu. Sekretem tych kanapeczek i przekąsek są perfekcyjnie dobrane składniki. Ta przystawka pozwala poznać aż 6 różnych kompozycji smakowych. |
56 zł |
BURRATA CON POMODORI E PESTO Kremowy ser Burrata z Apulii, podawany z rukolą, pomidorkami koktajlowymi, pesto alla genovese oraz oliwą extra vergine.
|
48 zł |
TARTARE DI FILETTO Ręcznie siekany tatar z polędwicy wołowej serwowany z domowym majonezem truflowym, smażonymi kaparami, szalotką, marynowanymi borowikami, orzeszkami pini, podsuszanymi przez nas pomidorami oraz z przyprawami. Podawany z pieczywem. |
68 zł |
VEGE TARTARE | 56 zł |
CARPACCIO DI MANZO Carpaccio powstało w Wenecji w 1950 roku. Nazwa dania pochodzi od nazwiska znanego weneckiego malarza Vittore Carpaccio. Jest to cienko rozbita z jednego kawałka polędwica wołowa, serwowana z dodatkiem rucoli, pomidorków koktajlowych i sera Parmigiano Reggiano. Danie podwędzane dymem z drzewa cytrynowego. |
72 zł |
INSALATA CON POMODORI, BURRATA E N’DUJA Burrata serwowana na liściach sałaty rzymskiej z pomidorami malinowymi, grzankami i pikantną oliwą z n’duja. |
48 zł |
PATATINE FRITTE AL PARMIGIANO REGGIANO Domowe frytki obsypane serem Parmigiano Reggiano i pudrem z trufli. |
32 zł |
SPECIALITA ITALIANA Indywidualnie skomponowana deska serów, wędlin oraz specjałów dostępnych w naszej ladzie. |
48zł/100g |
TORTELLINI IN BRODO Danie wywodzące się z Bolonii. Ręcznie robione pierożki z nadzieniem mięsnym, serwowane w rosole drobiowo - wołowym. |
36 zł |
ZUPPA DI FUNGHI CON POLPETTINE Aromatyczna zupa grzybowa na śmietanie, serwowana z pulpecikami z mięsa wołowego, posypana natką pietruszki. Do dania podawane jest pieczywo. |
40 zł |
RAVIOLI ALLA CAPRESE Dwanaście ręcznie robionych ravioli z nadzieniem z serów Mozzarella i Ricotta. Serwowane w sosie z pomidorów i bazylii. |
52 zł |
SPAGHETTI ALLA CARBONARA Tradycyjne danie kuchni rzymskiej. Makaron w sosie na bazie sera Pecorino Romano, Guanciale i żółtek. |
56 zł |
SPAGHETTI AGLIO, OLIO E GAMBERI Makaron spaghetti w sosie na bazie czosnku, peperoncino, oliwy, natki pietruszki i krewetek. |
72 zł |
RIGATONI CON RAGU NAPOLETANO | 56 zł |
GNOCCHI AL RAGÙ DI CINGHIALE | 60 zł |
CARAMELLE ALL'ANATRA Dwanaście ręcznie robionych ravioli w kształcie cukierków z nadzieniem z pieczonej kaczki, serwowane z palonym masłem i orzeszkami pinii. |
60 zł |
CONCHIGLIONI RIPIENI AI FORNO Makaron w kształcie muszli wypełniony nadzieniem z pieczarek Portobello, cukinii oraz sera Mascarpone. Zapiekany w sosie z włoskich serów. |
60 zł |
RISOTTO AI FUNGHI Kremowe risotto na bazie wykwintnego bulionu, z dodatkiem grzybów leśnych podsmażonych na maśle z czosnkiem i szalotką. Całość podkreślona jest odrobiną białego wina i Parmigiano Reggiano. Prawidłowo przyrządzone danie ma lekko płynną konsystencję. Ryż ugotowany jest al dente. |
68 zł |
INSALATA DI GAMBERI Pięć smażonych krewetek tygrysich podawanych na różnych rodzajach sałat z dodatkiem pomidorków koktajlowych, marchewki oraz cebuli. |
64 zł |
INSALATA CAESAR Za twórcę tego dania uznaje się Caesare Cardiniego. Głównymi składnikami są sałata rzymska, ser Parmigiano Reggiano, grzanki oraz pierś z kurczaka kukurydzianego. |
60 zł |
FRITTO MISTO DI MARE Różne rodzaje świeżych owoców morza oraz warzywa, panierowane w mące i smażone na głębokim tłuszczu. |
80 zł |
POLPO CON PUREA DI PATATE Smażone macki ośmiornicy, serwowane na delikatnym puree ziemniaczanym, uzupełnione palonymi karczochami i aromatyczną salsą z natki pietruszki. |
99 zł |
TRIPPA ALLA FIORENTINA Czyli flaki wołowe po florencku. Gęsta potrawka z warzywami i pomidorami, zapiekana z serem Parmigiano Reggiano. Danie serwowane z pieczywem. |
56 zł |
SALTIMBOCCA ALLA ROMANA Jedno z najbardziej znanych włoskich dań na świecie. Prawdziwa musi być przygotowywana z cielęciny, szynki Proscciutto Crudo i listków sałwii. Serwowana z pieczywem własnego wypieku. |
96 zł |
TAGLIATA DI MANZO Klasyczne danie kuchni włoskiej. Smażona i krojona polędwica wołowa, serwowana z jadalnym złotem. Danie podawane jest z rucolą, pieczywem, pomidorkami koktajlowymi oraz serem Parmigiano Reggiano. |
119 zł |
STRACOTTO AL CHIANTI Duszone w czerwonym winie Chianti policzki wołowe, serwowane z puree ziemniaczanym, cebulkami borettane i oliwą pietruszkową. |
72 zł |
COTOLETTA DI MELANZANE CON SALSA DI POMODORO Smażony w panierce bakłażan, serwowany na sosie z pomidorów. |
48 zł |
HALIBUT CON PATATINE Delikatny halibut usmażony na maśle podany z puree ziemniaczanym, sosem śmietanowo-parmezanowym i domowymi chipsami ziemniaczanymi. |
68 zł |
PASTA IN BRODO Domowy makaron w rosole drobiowo - wołowym. |
24 zł |
PENNE IN BIANCO Wytwarzany przez I Love Pasta makaron penne serwowany z masłem lub oliwą. |
20 zł |
SPAGHETTI AL POMODORO Domowy makaron spaghetti w klasycznym sosie pomidorowym. |
28 zł |
GNOCCHI AL POMODORO Ręcznie robione ziemniaczane gnocchi serwowane w sosie pomidorowym. |
32 zł |
RIGATONI CON RAGU NAPOLETANO Makaron rigatoni w bogatym mięsnym sosie z wołowiny, karkówki, żeberek wieprzowych z dodatkiem pancetty, Prosciutto Crudo di Parma i sosu pomidorowego.
|
34 zł |
PROFITEROLES AL CIOCCOLATO To francuski deser, który ma swoje korzenie we Włoszech. To ptysie z ciasta parzonego wypełnione kremem waniliowym, oblane sosem czekoladowym. |
34 zł |
AFFOGATO AL CAFFÉ Deser na bazie kawy i lodów waniliowych. |
26 zł |
PANNA COTTA Klasyczny włoski deser na bazie śmietanki. Serwowany z domowym sosem z owoców sezonowych. |
32 zł |
TIRAMISU Klasyczny deser kuchni włoskiej. Przygotowywany przez załogę restauracji I Love Pasta. Według serwisu Restaurant Guru uznane zostało ono za najlepsze Tiramisu w Jeleniej Górze. |
36 zł |
CUORE CALDO AL PISTACCHIO Serwowane na ciepło ciastko z białej czekolady z płynnym pistacjowym środkiem oraz z gałką lodów waniliowych. |
39 zł |
9 zł | |
BABÀ AL RUM Neapolitański deser. Trzy małe babeczki nasączone rumem serwowane z domową bitą śmietaną i owocami sezonowymi. |
32 zł |
ILLY CREMA Mrożony krem kawowy. |
12 zł |