Antipasti

Warto spróbować wszystkich!
CICCHETTI
Prawdziwy specjał z Wenecji, który pokazuje bogactwo i zróżnicowanie tego regionu.
Sekretem tych kanapeczek i przekąsek są perfekcyjnie dobrane składniki. Ta przystawka pozwala poznać aż 6 różnych kompozycji smakowych.
56 zł
BURRATA CON POMODORI E PESTO
Kremowy ser Burrata z Apulii, podawany z rukolą, pomidorkami koktajlowymi, pesto alla genovese oraz oliwą extra vergine.

 

48 zł
TARTARE DI FILETTO
Ręcznie siekany tatar z polędwicy wołowej serwowany z domowym majonezem truflowym, smażonymi kaparami, szalotką, marynowanymi borowikami, orzeszkami pini, podsuszanymi przez nas pomidorami oraz z przyprawami. Podawany z pieczywem.
68 zł
VEGE TARTARE

Ręcznie siekany tatar z pieczonych bakłażanów, świeżych oraz suszonych pomidorów, kaparów, czerwonej cebuli z dodatkiem sera starcciatella, chrupiącego boczniaka i oliwy pietruszkowej. Danie serwowane jest z pieczywem.

56 zł
CARPACCIO DI MANZO
Carpaccio powstało w Wenecji w 1950 roku. Nazwa dania pochodzi od nazwiska znanego weneckiego malarza Vittore Carpaccio. Jest to cienko rozbita z jednego kawałka polędwica wołowa, serwowana z dodatkiem rucoli, pomidorków koktajlowych i sera Parmigiano Reggiano.
Danie podwędzane dymem z drzewa cytrynowego.
72 zł
INSALATA CON POMODORI, BURRATA E N’DUJA 
Burrata serwowana na liściach sałaty rzymskiej z pomidorami malinowymi, grzankami i pikantną oliwą z n’duja.
48 zł
PATATINE FRITTE AL PARMIGIANO REGGIANO 
Domowe frytki obsypane serem Parmigiano Reggiano i pudrem z trufli.
32 zł
SPECIALITA ITALIANA
Indywidualnie skomponowana deska serów, wędlin oraz specjałów dostępnych w naszej ladzie.
48zł/100g


 

Primi

 

 
TORTELLINI IN BRODO
Danie wywodzące się z Bolonii. Ręcznie robione pierożki z nadzieniem mięsnym, serwowane w rosole drobiowo - wołowym.
36 zł
ZUPPA DI FUNGHI CON POLPETTINE 
Aromatyczna zupa grzybowa na śmietanie, serwowana z pulpecikami z mięsa wołowego, posypana natką pietruszki. Do dania podawane jest pieczywo.
40 zł
RAVIOLI ALLA CAPRESE
Dwanaście ręcznie robionych ravioli z nadzieniem z serów Mozzarella i Ricotta. Serwowane w sosie z pomidorów i bazylii.
52 zł
SPAGHETTI ALLA CARBONARA
Tradycyjne danie kuchni rzymskiej. Makaron w sosie na bazie sera Pecorino Romano, Guanciale i żółtek.
56 zł
SPAGHETTI AGLIO, OLIO E GAMBERI
Makaron spaghetti w sosie na bazie czosnku, peperoncino, oliwy, natki pietruszki i krewetek.
72 zł
RIGATONI CON RAGU NAPOLETANO 

Makaron rigatoni w bogatym mięsnym sosie z wołowiny, karkówki, żeberek wieprzowych z dodatkiem Pancetty, Prosciutto Crudo di Parma i sosu pomidorowego. 

56 zł
GNOCCHI AL RAGÙ DI CINGHIALE

Delikatne gnocchi ziemniaczane podane z aromatycznym ragu z dzika, duszonego w czerwonym winie z dodatkiem świeżych ziół, pomidorów i grzybów leśnych.

60 zł
CARAMELLE ALL'ANATRA
Dwanaście ręcznie robionych ravioli w kształcie cukierków z nadzieniem z pieczonej kaczki,
serwowane z palonym masłem i orzeszkami pinii.
60 zł
CONCHIGLIONI RIPIENI AI FORNO  
Makaron w kształcie muszli wypełniony nadzieniem z pieczarek Portobello, cukinii oraz sera Mascarpone. Zapiekany w sosie z włoskich serów.
60 zł
RISOTTO AI FUNGHI
Kremowe risotto na bazie wykwintnego bulionu, z dodatkiem grzybów leśnych podsmażonych na maśle z czosnkiem i szalotką. Całość podkreślona jest odrobiną białego wina i Parmigiano Reggiano. Prawidłowo przyrządzone danie ma lekko płynną konsystencję. Ryż ugotowany jest al dente.
68 zł


 

Tradycyjna kuchnia włoska

Secondi

 
INSALATA DI GAMBERI
Pięć smażonych krewetek tygrysich podawanych na różnych rodzajach sałat z dodatkiem pomidorków koktajlowych, marchewki oraz cebuli.
64 zł
INSALATA CAESAR
Za twórcę tego dania uznaje się Caesare Cardiniego. Głównymi składnikami są sałata rzymska, ser Parmigiano Reggiano, grzanki oraz pierś z kurczaka kukurydzianego.
60 zł
FRITTO MISTO DI MARE
Różne rodzaje świeżych owoców morza oraz warzywa, panierowane w mące i smażone na głębokim tłuszczu.
80 zł
POLPO CON PUREA DI PATATE 
Smażone macki ośmiornicy, serwowane na delikatnym puree ziemniaczanym, uzupełnione palonymi karczochami i aromatyczną salsą z natki pietruszki.
99 zł
TRIPPA ALLA FIORENTINA
Czyli flaki wołowe po florencku. Gęsta potrawka z warzywami i pomidorami, zapiekana z serem Parmigiano Reggiano. Danie serwowane z pieczywem.
56 zł
SALTIMBOCCA ALLA ROMANA 
Jedno z najbardziej znanych włoskich dań na świecie. Prawdziwa musi być przygotowywana z cielęciny, szynki Proscciutto Crudo i listków sałwii. Serwowana z pieczywem własnego wypieku.
96 zł
TAGLIATA DI MANZO 
Klasyczne danie kuchni włoskiej. Smażona i krojona polędwica wołowa, serwowana z jadalnym złotem. Danie podawane jest z rucolą, pieczywem, pomidorkami koktajlowymi oraz serem Parmigiano Reggiano.
119 zł
STRACOTTO AL CHIANTI
Duszone w czerwonym winie Chianti policzki wołowe, serwowane z puree ziemniaczanym, cebulkami borettane i oliwą pietruszkową.
72 zł
COTOLETTA DI MELANZANE CON SALSA DI POMODORO
Smażony w panierce bakłażan, serwowany na sosie z pomidorów.
48 zł
HALIBUT CON PATATINE
Delikatny halibut usmażony na maśle podany z puree ziemniaczanym, sosem śmietanowo-parmezanowym i domowymi chipsami ziemniaczanymi.
68 zł


 

Bambini Menu
Dania dla dzieci

PASTA IN BRODO
Domowy makaron w rosole drobiowo - wołowym.
24 zł
PENNE IN BIANCO
Wytwarzany przez I Love Pasta makaron penne serwowany z masłem lub oliwą.
20 zł
SPAGHETTI AL POMODORO
Domowy makaron spaghetti w klasycznym sosie pomidorowym. 
28 zł
GNOCCHI AL POMODORO
Ręcznie robione ziemniaczane gnocchi serwowane w sosie pomidorowym.
32 zł
RIGATONI CON RAGU NAPOLETANO
Makaron rigatoni w bogatym mięsnym sosie z wołowiny, karkówki, żeberek
wieprzowych z dodatkiem pancetty, Prosciutto Crudo di Parma i sosu pomidorowego.

 

34 zł


 

Dolci

Słodkie zakończenie
PROFITEROLES AL CIOCCOLATO
To francuski deser, który ma swoje korzenie we Włoszech. To ptysie z ciasta parzonego wypełnione kremem waniliowym, oblane sosem czekoladowym.
34 zł
AFFOGATO AL CAFFÉ
Deser na bazie kawy i lodów waniliowych.
26 zł
PANNA COTTA 
Klasyczny włoski deser na bazie śmietanki. Serwowany z domowym sosem z owoców sezonowych.
32 zł
TIRAMISU
Klasyczny deser kuchni włoskiej. Przygotowywany przez załogę restauracji I Love Pasta. Według serwisu Restaurant Guru uznane zostało ono za najlepsze Tiramisu w Jeleniej Górze.
36 zł
CUORE CALDO AL PISTACCHIO
Serwowane na ciepło ciastko z białej czekolady z płynnym pistacjowym środkiem oraz z gałką lodów waniliowych.
39 zł

I LOVE GELATO
Lody rzemieślnicze w sezonowych smakach. O aktualnie dostępne
proszę zapytać obsługę.

9 zł
BABÀ AL RUM
Neapolitański deser. Trzy małe babeczki nasączone rumem serwowane z domową bitą śmietaną i owocami sezonowymi.
32 zł
ILLY CREMA 
Mrożony krem kawowy.
12 zł


 
QR