I Love Italy


 

To już oficjalne! Rodzina I Love powiększa się! W jeleniogórskim rynku powstaje właśnie nasz kolejny koncept kulinarny.  Kolejne miejsce, do stworzenia którego zainspirowaliście nas Wy. Często pytaliście o możliwość zakupu serów, szynek czy oliwy... Teraz będzie to możliwe! I Love Italy to połączenie Restauracji i Salumerii. Będziemy odkrywać kolejne mało znane smaki Włoch oraz otworzymy drzwi naszej spiżarni. Będą też włoskie śniadania, wprowadzimy tradycję Aperitivo. Będziemy żyć we włoskim stylu. Jeszcze wiele pracy przed nami, ale już teraz zapraszamy na Facebook i Instagram

#wspierajgastro


W związku z wprowadzonymi obostrzeniami nie możemy gościć Państwa w lokalu.
Zachęcamy do zamawiania posiłków na wynos i z dowozem.
Zamówienia przyjmowane są telefonicznie
pod numerem 578 707 101

Dziękujemy!

Jest nam szalenie miło... zatem zapraszamy na najlepsze
TIRAMISU!

Dojechały świeże, czarne trufle!!!

 
Jesteśymy właśnie po dostawie najdroższych grzybów świata, które w zależności od rodzaju rosną nawet do 50 cm pod ziemią. Pies wyszkolony do ich szukania potrafi kosztować nawet 20 tysięcy euro!!! Jak samkuje trufla? To właśnie świeża jest najbardziej aromatyczna...  dlatego zachęcamy do spróbowania dań z tym specjałem...
 
 
 

Włoska Uczta

Już teraz jest możliwość wykupienia Włoskiej Uczty! Koszt zaproszenia dla dwóch osób to 250 złotych. Każdy z Gości może zamówić przystawkę, danie główne i deser z obowiązującego menu.
W cenie jest karafka wybranego wina domu oraz butelka wody. Dodatkowo w stałej ofercie są Vouchery
o wartości 50 złotych za sztukę. 

 

Światowy Dzień Makaronu!

 

W niedzielę 25 października na całym świecie obchodzony jest Dzień Makaronu. Z tej okazji w
I Love Pasta przez cały weekend dostępne będzie specjalne menu. Pojawią się smaki, których jeszcze nigdy u nas nie było. Smaki kuchni Sycylii czy Bolonii... Na zdjęciu ręcznie robione tortellini w mięsnym ragu. 
Viva la PASTA!!!


 

Gamberi Rossi


Wreszcie udało nam się sprowadzić dzikie,  sycylijskie, czerwone krewetki Mazara. To jedne z najlepszych i najdroższych skorupiaków na świecie!!! Ale smak jest wart ceny...

Czy wiesz, że:
- żyją w dużych grupach na dnie morza,
- są łowione w Morzu Śródziemnym na głębokości około 700 metrów,
-  spożywa się je głównie na surowo,
- charakteryzują się intensywnie czerwonym kolorem,
- zawierają dużo białka,
- są bogate w witaminy A i D,
- w kuchni wykorzystuje się również jaja znajdujące się w głowie- kawior z krewetki.

Ricci di Mare

 

Jeszcze kilka miesięcy temu wydawało nam się niemożliwe, aby w
I Love Pasta serwować popularny w Apulii
przysmak - świeże jeżowce.
Teraz zapraszamy na SPAGHETTI AI RICCI DI MARE!

Czy wiesz, że jeżowce:
- żyją w morzach o zasoleniu powyżej 20%,
- można je spotkać zarówno w Morzu Śródziemnym  i Adriatyckim,
- są poszukiwanym smakołykiem,
- ich ikra uznawana jest za afrodyzjak,
- są bogatym źródłem jodu, fosforu i żelaza,
- są niskokaloryczne.

Carbonara Premium

 
Nasze popisowe danie Carbonara Premium
serwowane jest z 38 kilogramowego krążka,
chyba nasłynniejszego włoskiego sera Parmigiano Reggiano.
Otworzyliśmy kolejny już krążek.
Tym razem 36-miesięczny.

Czy wiesz, że:

- aby powstał jeden krążek parmezanu potrzeba ponad 500 litrów mleka niepasteryzowanego od krów rasy Reggiana, 
- skórka sera jest jadalna,
- minimalny okres dojrzewania sera to 12 miesięcy,
- krążki leżakują na drewnianych półkach i przewraca się je co 7 dni, 
- parmezan nie zawiera konsrwantów,
- 50 g parmezanu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń,
- Parmigiano Reggiano nie zawiera laktozy.

Wino regionalne


Dopełnieniem włoskiej uczty jest wino. Po degustacji win z Winnicy Silesian zdecydowaliśmy się poszerzyć kartę o te nagradzane polskie wina z Bagieńca na Dolnym Śląsku. W tej chwili w ofercie są cztery wina białe,  jedno pomarańczowe oraz rosè. Na wina czerwone musimy jeszcze trochę poczekać. 

 

Nowy kształt makaronu

Pół roku oczekiwań, ale było warto... Dzięki współpracy z naszymi włoskimi partnerami udało się stworzyć unikalną matrycę z naszym logo. Od teraz mamy własny kształt makaronu! Z jakimi sosami będzie serwowany? Śledźcie nasze profile na Instagramie oraz Facebooku.

Cappellacci 

Do menu wróciły nasze ręcznie robione cappellacci z nadzieniem z łososia i ziemniaków. Serwowane są w winnym sosie z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi. Naszym zdaniem połączenie idealne


MENU



 Culurgiones !!! 


Przedstawiamy nową przystawkę...gratkę dla smakoszy kuchni Sardynii. Ręcznie robione przez nas culurgiones (wymawiamy "kulurdżone") z tradycyjnym farszem z ziemniaków,  sera Pecorino i mięty. Podawane z sosem pomidorowym.