VIII Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie 13-19 listopada


Tegoroczny Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie obchodzimy wyjątkowo, bo Specjalnym Menu Degustacyjnym przygotowanym pod patronatem Ambasady Włoskiej, Instytutu Kultury Włoskiej, organizacji Camera di Commercio, Italian Trade Agency i Academia della Cucina Italiana.

Warto zarezerwować czas w dniach 13-19 listopada. Wszelkie informacje i rezerwacje pod numerem 578707101. 

MENU DEGUSTACYJNE

Dojechały świeże, czarne trufle!!!

 
Jesteśymy właśnie po dostawie najdroższych grzybów świata, które w zależności od rodzaju rosną nawet do 50 cm pod ziemią. Pies wyszkolony do ich szukania potrafi kosztować nawet 20 tysięcy euro!!! Jak samkuje trufla? To właśnie świeża jest najbardziej aromatyczna...  dlatego zachęcamy do spróbowania dań z tym specjałem...
 
 
 

GIORNATA DELLA RISTORAZIONE 27.04.2023

 
Dzień ten obchodzony jest na całym świecie. Zarówno I Love Italy oraz I Love Pasta mają zaszczyt być jego częścią. Celem jest promowanie włoskiej gościnności a tematem przewodnim jest chleb. Zapraszamy do spróbowania wyjątkowych dań.



 

Wesołych Świąt!

Informujemy, że restauracja będzie zamknięta w Niedzielę Wielkanocną 9 kwietnia. W pozostałe dni zapraszamy w normalnych godzinach. Przypominamy, że rezerwacje przyjmowane są wyłącznie pod numerem tel:+48 578707101

Dołącz do zespołu I Love Pasta!


Poszukujemy osoby na stanowisko młodszy kucharz. Jeśli kochasz gotować i chcesz rozwijać swoje umiejętnosci w nagradzanej restauracji to zapraszamy do współpracy i kontaktu 578707101

Walentynki 2023 ❤️


Święto Zakochanych uczcimy Specjalnym Menu, które dostępne będzie w dniach od 10 do 14 lutego. Przyominamy, że rezerwacje stolików przyjmowane są wyłącznie telefonicznie. 
   
 

OSPITALITA ITALIANA



I Love Pasta została uhonorowana włoskim certyfikatem Ospitalità Italiana.
Jest on przyznawany w 63 krajach najlepszym włoskim restauracjom, które przestrzegają najwyższych standardów jakości. 

Trzy widelce dla I Love Pasta!

Kolejny raz znaleźliśmy się w gronie 100 najlepszych restauracji w Polsce. Sukces ten dzielimy z I Love Italy, która zadebiutowała w przewodniku Poland 100 Best Restaurants jako nowość.

Carbonara Premium

 
Nasze popisowe danie Carbonara Premium
serwowane jest z 38 kilogramowego krążka,
chyba nasłynniejszego włoskiego sera Parmigiano Reggiano.
Otworzyliśmy kolejny już krążek.
Tym razem 36-miesięczny.

Czy wiesz, że:

- aby powstał jeden krążek parmezanu potrzeba ponad 500 litrów mleka niepasteryzowanego od krów rasy Reggiana, 
- skórka sera jest jadalna,
- minimalny okres dojrzewania sera to 12 miesięcy,
- krążki leżakują na drewnianych półkach i przewraca się je co 7 dni, 
- parmezan nie zawiera konsrwantów,
- 50 g parmezanu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń,
- Parmigiano Reggiano nie zawiera laktozy.

Walentynki!


W dniach od 11 do 14  lutego 2022 dostępne będzie specjalne menu.
Rezerwacje stolików przyjmowane są telefonicznie. 

POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2021



Świętujemy nasz kolejny sukces. 
I Love Pasta została wyróżniona w prestiżowym przewodniku
po stu najlepszych restauracjach w Polsce! 

I Love Pasta najlepszą włoską restauracją w Jeleniej Górze!

 
Serwis Restaurant Guru docenił naszą pracę i konsekwencję. Dziękujemy 

Niezminnie najlepsze!

 
Po raz kolejny nasze Tiramisu zostało uznane przez serwis Restaurant Guru za najlepsze w Jeleniej Górze.

Dziękujemy!

 
To wyjątkowy dzień... I Love Pizza oraz I Love Pasta znalazły się wśród 10% najlepiej ocenianych restauracji w serwisie Tripadvisor na świecie


I Love Italy

To już oficjalne! Rodzina I Love powiększa się! W jeleniogórskim rynku powstaje właśnie nasz kolejny koncept kulinarny.  Kolejne miejsce, do stworzenia którego zainspirowaliście nas Wy. Często pytaliście o możliwość zakupu serów, szynek czy oliwy... Teraz będzie to możliwe! I Love Italy to połączenie Restauracji i Salumerii. Będziemy odkrywać kolejne mało znane smaki Włoch oraz otworzymy drzwi naszej spiżarni. Będą też włoskie śniadania, wprowadzimy tradycję Aperitivo. Będziemy żyć we włoskim stylu. 

Gamberi Rossi


Wreszcie udało nam się sprowadzić dzikie,  sycylijskie, czerwone krewetki Mazara. To jedne z najlepszych i najdroższych skorupiaków na świecie!!! Ale smak jest wart ceny...

Czy wiesz, że:
- żyją w dużych grupach na dnie morza,
- są łowione w Morzu Śródziemnym na głębokości około 700 metrów,
-  spożywa się je głównie na surowo,
- charakteryzują się intensywnie czerwonym kolorem,
- zawierają dużo białka,
- są bogate w witaminy A i D,
- w kuchni wykorzystuje się również jaja znajdujące się w głowie- kawior z krewetki.

Ricci di Mare

 

Jeszcze kilka miesięcy temu wydawało nam się niemożliwe, aby w
I Love Pasta serwować popularny w Apulii
przysmak - świeże jeżowce.
Teraz zapraszamy na SPAGHETTI AI RICCI DI MARE!

Czy wiesz, że jeżowce:
- żyją w morzach o zasoleniu powyżej 20%,
- można je spotkać zarówno w Morzu Śródziemnym  i Adriatyckim,
- są poszukiwanym smakołykiem,
- ich ikra uznawana jest za afrodyzjak,
- są bogatym źródłem jodu, fosforu i żelaza,
- są niskokaloryczne.

Nowy kształt makaronu

Pół roku oczekiwań, ale było warto... Dzięki współpracy z naszymi włoskimi partnerami udało się stworzyć unikalną matrycę z naszym logo. Od teraz mamy własny kształt makaronu! Z jakimi sosami będzie serwowany? Śledźcie nasze profile na Instagramie oraz Facebooku.

Wino regionalne


Dopełnieniem włoskiej uczty jest wino. Po degustacji win z Winnicy Silesian zdecydowaliśmy się poszerzyć kartę o te nagradzane polskie wina z Bagieńca na Dolnym Śląsku. W tej chwili w ofercie są cztery wina białe,  jedno pomarańczowe oraz rosè. Na wina czerwone musimy jeszcze trochę poczekać. 

 

Cappellacci 

Do menu wróciły nasze ręcznie robione cappellacci z nadzieniem z łososia i ziemniaków. Serwowane są w winnym sosie z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi. Naszym zdaniem połączenie idealne


MENU



 Culurgiones !!! 


Przedstawiamy nową przystawkę...gratkę dla smakoszy kuchni Sardynii. Ręcznie robione przez nas culurgiones (wymawiamy "kulurdżone") z tradycyjnym farszem z ziemniaków,  sera Pecorino i mięty. Podawane z sosem pomidorowym.